”Var tvungen att säga min åsikt för jag är så jävla arg”

Foto: BILDBYRÅN
Jonas Lundén.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Efter skandalscenerna på Tele2 Arena tog sig Gais sportchef till presskonferensen.

Utan att ha fått frågan fyrade han av en ursinnig salva mot motståndarfans, matchdelegater och domare.

– Jag var tvungen att säga min åsikt för jag är så jävla arg, säger Jonas Lundén.

Tio minuter hade gått av andra halvlek i Superettanmatchen mellan Hammarby och Gais när ett femtiotal svartklädda män tog sig genom låsta dörrar, upp över läktaren där bortalagets fans stod.

De kastade bland annat ner smällare och öl. Matchen avbröts vid ställning 1–1, spelarna lämnade gräset och ett möte tillkallades med supporterpolis, lagens säkerhetsansvariga, domarna och tränarna.

Gick på Bajens linje

Gais krävde att matchen skulle brytas, Hammarby ville spela vidare. Man gick på Bajens linje, så efter mer än en halvtimmes avbrott upptogs matchen och tack vare sena mål av Kennedy Bakircioglu och Nicklas Lindqvist vann Hammarby med 3–1.

På den efterföljande presskonferensen kom inte bara lagens tränare, som är brukligt, utan också Gais sportchef Jonas Lundén. Utan att någon adresserat en fråga till honom röt han till.

Det här är en ordagrann redogörelse för hans ilskna monolog:

– Jag tycker att det är helt sjukt, det som händer. Jag måste få säga det. Supportrar kommer runt, de kastar ner stolar, bomber, smällare, kalla det vad fan ni vill. Barn springer härifrån gråtande.

– Vi sitter i ett rum och dividerar, där Gais tydligt säger "vi kan inte spela vidare". "Vi kan inte säkerställa våra spelares säkerhet, våra ledares". Vi har Hammarbys representant som naturligtvis säger att vi ska spela vidare, för de vet vad som händer annars. Vi har en supporterpolis från Hammarby som försöker få det här till att det var Gais supportrars fel, att det är två som träter. Vi har en matchdelegat som säger "vi provar" ungefär.

”Finns inget försvar”

– Nu låter det som att jag är bitter för att vi förlorar, men det handlar verkligen inte om det. Om inte denna matchen stoppas kan jag inte i min värld se vilken match som ska stoppas i svensk fotboll, för jag tycker det är en fullständig skandal.

Hammarbys tränare Tomas Dennerby tycker å sin sida att det var rätt att matchen upptog, men fördömer männens agerande.

– Det finns inget försvar. Man attackerar inte motståndarnas fans. Det är oacceptabelt, säger han.

Om en vecka spelas Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK på Tele 2 Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM

GAIS