Hammarbys nya vapen – drönare

”Kan utklassa traditionell videofilmning”

Hammarby siktar på att ta sig tillbaka till fotbollens finrum.

För att nå sitt högt uppsatta mål tar klubben ett nytt "vapen" till hjälp: modern filmteknik

– Vi tror att den kommer att utklassa traditionell videofilmning, säger klubbens sportchef Andrea Ruiz till Sportbladet.

Tekniken har funnits sedan slutet av 1950-talet och används bland annat av fotografer och militär.

Nu kommer den också att användas i fotbollens tjänst när Hammarby Damfotboll tar obemannade fjärrstyrda luftfartyg, så kallade drönare, till hjälp för att filma sina matcher i Elitettan.

– Vi tror att det här kommer att ge oss en rad fördelar, säger Hammarbys sportchef Andrea Ruiz till Sportbladet.

Klubben har testat tekniken i samband med träning och är väldigt belåten med resultatet.

– Drönaren har klara fördelar jämfört med traditionell filmning, dels för att den kan operera på hög höjd och dels för att den kan flytta sig snabbt. Ur taktisk synvinkel tror vi att den här tekniken kommer att utklassa traditionell filmning eftersom vi får en helt annan överblick av planen och spelet.

”Visar sådant man inte kan se annars”

Den radiostyrda drönaren kommer att sväva mellan 50-90 upp i luften och filma matcherna från ett fågelperspektiv.

– Bilderna ovanifrån kommer att visa sådant som man aldrig kan se om man står vid sidan eller befinner sig på läktarplats. Vi kommer att få jättebra information om vilka ytor som är spelbara i vissa moment, spelarnas positioner vid omställningar och hur lagdelarna agerar bland mycket annat, säger Ruiz.

Bakom idén att filma matcherna med hjälp av en drönare ligger Leif Johansson, som filmat mängder av matcher för klubbens räkning.

– Jag ville komma högre upp än läktarens högsta punkt när jag filmar och kom på det här med att använda drönare. Nu kan jag filma från 50-meters höjd och högre, vilket ger en helt unik bild av händelserna på planen, säger han.

Premiärfilmningen sker i samband med en träningsmatch den 15 februari. 

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.