Han är allsvenskans kallaste spelare

Foto: KALLAST. Malmö FF:s Wilton Figueiredo.
FOTBOLL

Allsvenskan är halvvägs.

Men Sportbladets Mattias Larsson går hela vägen in i kaklet och tar mitt i vändningen tempen på vår favoritfotbollsliga.

Vem är hetast – och vem är kallast?

Här kommer svaren. Först de kalla.

1. Wilton Figueiredo, Malmö

Okej, i grund och botten är det mycket Roland Nilssons fel, men desperationen att göra Wilton Figueredo till MFF:s hjärta är en av huvudorsakerna till lagets fiasko.

Anfallaren kostade 12 miljoner och var mannen som skulle skjuta MFF mot guldet. Men sedan Wilton började matchas i startelvan har MFF:s målskytte, spelsystem och säsong havererat. Malmö med Wilton har vunnit en av 13 matcher.

Kallare kan 12 miljoner knappast bli.

2. Rami Shaaban, Hammarby

Hammarbys dyraste värvning genom tiderna har inte varit i närheten av att ge den avkastning Bajen drömt om. Rami har spelat tre matcher i årets allsvenska, släppt in sju mål och gjort blott tio räddningar. Ingen ekonom vill ens räkna på värdet av den investeringen.

3. Alvaro Santos, Örgryte

Jämte Marcus Allbäck mannen som skulle hålla kvar Öis i allsvenskan. Kom skadad och eländet har bara fortsatt.

Endast fyra matcher från start och resterna av målmaskinen vi minns från Helsingborg och FC Köpenhamn har varit allt annat än imponerande.

4. Johan Oremo, Djurgården

Värvades för 10 miljoner kronor för ett år sedan. Har i år spelat 11 matcher från start och inte gjort ett enda mål.

Däremot har Oremo sumpat chanser som resten av Sverige bränner av nyårsraketer. Nu fotskadad.

5. Joakim Sjöhage, Trelleborg

En av Trelleborgs största prestigevärvningar genom tiderna.

Klubben sa sig ta ett stort kliv uppåt i den allsvenska hierarkin genom att värva en etablerad ung stjärnspelare.

Enda problemet är att Sjöhage inte platsar i Trelleborgs FF. Trots att TFF haft elva man på skadelistan har inte Sjöhage spelat från start sedan 11 maj…

6. Emra Tahirovic, Örebro

Okej, Emra är inte ens kvar i allsvenskan längre. Men att som hemvändande ”supertalang” spela en enda match från start när man kommer tillbaka ”för att få en omstart” är närmast parodiskt. Och att ÖSK valde att inte förlänga lånet säger allt om Tahirovics status på spelarmarknaden.

7. Markus Halsti, Malmö FF

Samma dag som allsvenskan 2008 startade köpte MFF Halsti från Gais (innan finländaren ens spelat för klubben) för 5 miljoner kronor. Nu när Jimmy Dixon lämnat MFF ser Halsti äntligen ut att få speltid som mittback – i U21-laget.

Spelaren som pekades ut som en ny Sami Hyypiä har på ett och ett halvt år inte ens varit i närheten av allsvensk klass och är djupfryst som en ishavstorsk.

8. Prince Ipke Ekong, Djurgården

Det startade med en bilolycka i julas. Sedan dess har ”Prinsen” bara spelat tre matcher från start. Fick hoppa in sista 12 när Dif slog Helsingborg i omstarten, spelade sedan från start vid 1–6 mot Kalmar och var åter bänkad senast mot Elfsborg. ”Prinsen” kandiderar inte till kung om vi säger så.

9. Daryl Smylie, Kalmar

Succé i Ljungskile i fjol, fyra mål på 13 matcher och mästarna Kalmars första värvning. Halvvägs in i serien har Smylie spelat en enda match från start för KFF och får ytterst sparsamt med speltid. Inte riktigt vad någon räknat med när Daryl skrev på för KFF.

10. Babis Stefanidis, Malmö

Stefanidis har vunnit svenska cupen två gånger, danska ligan en gång och har två SM-guld. Sedan Babis blev mordhotad för att ha flyttat från Helsingborg till Malmö mitt i säsongen 2007 har han spelat ynka tio matcher. Trots att han varit frisk hela säsongen (efter benbrott) har han inte ens suttit på MFF:s A-bänk, vilket närmast ger begreppet frysbox en ny innebörd. Ändå väljer Stefanidis att stanna i Malmö – verkar som han tror rätt hårt på ett tränarbyte.

ARTIKELN HANDLAR OM