”Blåvitt tar inte guldet”

FOTBOLL

Har ni glömt dem? Har ni varit otrogna med ett gäng U21-spelare och fastnat i diskussioner om Real Madrid? Skärpning nu. I dag harklar sig den svenska fotbollen igen, Hammarby ska möta Trelleborg, BP ställs mot Gais. Allsvenskan är här igen – och Simon Bank reder ut vad vi har att vänta oss.

✓Kan IFK Göteborg fylla hålen efter Wernbloom och Söder?

…och kanske Bjärsmyr och Adam Johansson. Nej, det kan de inte. Blåvitt har redan gett sig på en återgång till 4-4-2 och det är en logisk följd av att man tappat Wernbloom. De har ingen ersättare, de kommer inte att hitta en ersättare, alltså måste de ändra system. Om det räcker? Ja, till att stabilisera laget och fortsätta plocka poäng. Men knappast hela vägen till SM-guld, inte med den här truppen.

✓Kan någon slå Elfsborg?

Inte utan baseballträ… Jag vet inte, men när jag ser en mittfältsuppställning med dubbeldynamon Danielsson/Svensson bakom löp- och passningstrion Mobaeck/Ericsson/Ishizaki så är det inte utan att jag undrar. Och då har jag inte ens räknat in Emir Bajrami.

Det kommer att krävas oerhört hårt arbete för att mala ner det där laget och som det ser ut nu undrar jag vilket lag som har de kvalitéerna.

Efter IFK Göteborgs manfall är Elfsborg ännu större favorit än man var före seriestart,

✓Har HIF och Henke en höst till i kroppen?

Ja. Det är ju svårt att blunda för att det funnits något mer tveksamt över Larsson i vår, att han för första gången sett ut som sin ålder. Men Uefa-kvalet var ett tecken på att han fortfarande har suget, och de senaste åren har han ändå mest varit en leverantör.

Med Erik Sundin på väg in i laget också bland alla småkillar känns det som att det kan bli riktigt roligt. Ja, utöver de där typiska HIF-svackorna då. De verkar vara en naturlag.

✓När kommer den årliga AIK-krisen?

Man undrar ju lite. Det har varit lugnt, tryggt, en enkel spelstrategi och lagom många poäng. Inte tillräckligt för att alla ska skrika guld, inte få nog för att skapa bottenångest.

Sommaren gav oss en skattesmäll och en värvad Dulee, men frågan om en kris är fullkomligt och totalt beroende av nästa frågeställning, nämligen…

✓Vilken stjärna drar först?

AIK utan Óbolo skulle vara ett halvt AIK; och öppna falluckan under laget. Charlie Davies kommer att sticka först, allt pekar på det. Malmö FF borde sälja Labinot Harbuzi av ekonomiska skäl, om det finns intressenter (och det vore kul att se honom i en större liga).

Och annars? IFK Göteborg skulle må bra om affären Bjärsmyr blev klar – åt nåt håll – så snart som möjligt. Och om Gais klarar att behålla Wanderson ett halvår till har man gjort ett bra jobb.

✓Kan Malmö A ta sig förbi Malmö B?

MFF mot TFF, alltså? Frågan är ju om Rasmus Bengtsson blir kvar i Trelleborg året ut, det är nog tveksamt.

Försvinner han ställs ännu högre krav på Prahls spelidé, inte minst på att de löser uppspelen.

Trelleborg kommer inte att rasa ihop, alltså måste Malmö lyfta sig ett par, tre nivåer. Hur nu det ska gå till när de spelar i princip utan folk i offensivt straffområde.

Det ska mycket till, hoppet står till att Wilton hittat hem, och att små diamanter som Jiloan Hamad och Agon Mehmeti exploderar.

✓Är Johan Sjöberg en mirakelman?

Nej, det är han inte. Men det är vad Öis behöver. Hareide, i all ära, men det var den defensiva otryggheten som tog livet av Örgryte i våras. Med tre, fyra tunga misstag i varje match vinner man inga matcher.

De kommer förstås att vinna en mer i höst, men inte tillräckligt.

✓Blir det någon U21-effekt?

Ja, om inte alla klubbars marknads­avdelningar sovit sig genom hela juni så förstår de värdet av att sälja in matcher med hjälp av hela Sveriges nya älsklingar.

En liga som allsvenskan står och faller med ekvationen X profiler=Y marginalåskådare.

EM blir ett lyft. Om nu inte alla U21-spelarna säljs till Grekland och Danmark imorgon. Man kan inte utesluta det.

✓Vad betyder Champions League för Kalmar?

Mindre än regeringsrättens beslut i den där eviga frågan om ny arena.

Kalmars chans på sikt är att etablera sig som en toppklubb i allsvenskan – gör man inte det kommer man alltid att riskera att åka ur.

Ålander-värvningen är en typisk sån där halvtrist men helsmart KFF-värvning. De kommer att behöva en trupp för den här hösten, och nu har de en.

✓Vilket 08-lag lyfter först?

Hammarby. Djurgården må ha förändrat på tränarsidan, men Bajen har värvat bäst av alla i sommar. Dahl är ett jättelyft, Gerrbrand också. En stabilare stomme betyder mer än Charlie Davies-förlusten.

ARTIKELN HANDLAR OM