Miljongåva till Blåvitt – skattefritt

FOTBOLL

Supporterfond hoppas få loss fyra-fem miljoner

GÖTEBORG

Här är IFK Göteborgs nya miljongåva – skattefritt den här gången.

– Vi hoppas kunna ge klubben 4-5 miljoner kronor om ett år, säger Supporterfondens grundare Markus Hankins.

I Göteborg har Gais-supportrarna i många år varit kända för sina spann-insamlingar. Tack vare de grönsvarta supportrarnas generositet har klubben kunnat köpa loss bland annat Mathias Gravem och Patrik Elmander. Under 2005 följde Örgrytes supportrar efter, och kunde vid årets slut ge drygt 211 000 kronor till sin förening.

I dag är det dags för IFK Göteborgs supportrar att öppna plånboken. På vid gavel.

– Vårt mål är att tiodubbla det som Öis fick in. Vi satsar på att kunna ge 2 112 280 kronor till IFK Göteborg efter säsongen. Men vi hoppas på 4-5 miljoner, förklarar Markus Hankins.

Tanken är att de blåvita supportrarna från och med i dag ska börja betala in små och stora summor till fonden.

– Många företag har också hört av sig och varit intresserade.

Men drygt två miljoner kronor, minst. Det låter mycket...?

– Det kan tyckas kaxigt, men vi är också storebror i stan. Det är dags att visa hur många och hur engagerade vi Blåvitt-supportrar är.

Får rekommendation

Pengarna kommer efter säsongen att lämnas över till IFK Göteborg, som förvisso får en rekommendation av de stora bidragsgivarna vad pengarna kan användas till. Men friheten är ändå total. Klubben kan använda pengarna till vad de vill, nyförvärv, ungdomssatsningar, bygge av ny hall – eller till betalning av skatteskulder.

– Skulle vi kräva att de måste använda pengarna till ett speciellt ändamål blir det ett gränsland med ”krav på motprestation”, och då är det inte längre skattefritt, säger Joakim Hanäs, en annan av Supporterfondens grundare.

I dessa tider med ”miljongåvor” och dess följder för IFK Göteborg - ni är inte rädda för att dra in er klubb i en ny skattehärva?

– Vi har kollat upp det här, och det kommer att dras sju resor ytterligare med revisorer innan några pengar lämnas över.

Henrik Lundgren([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM