Turkiet straffas hårt för skandalbråket

FOTBOLL

Lagrell: Det strängaste straff jag varit med och delat ut

Sex matcher utan publik och spel på neutral plan, avstängda stjärnor och böter på totalt 1,2 miljoner kronor.

Det blir Turkiets straff för skandalscenerna som följde efter den avgörande playoff-matchen mot Schweiz i november förra året.

– Det strängaste straff som jag varit med att dela ut, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Omedelbart efter incidenten i Istanbul, där både spelare och ledare slogs, hotade Internationella fotbollsförbundets schweiziske ordförande Joseph ”Sepp” Blatter med att utesluta Turkiet från framtida fotbolls-VM.

Nu blev straffet inte så hårt, men ändå ett av de strängaste som utdömts av Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Lars-Åke Lagrell var Europas representant i den disciplinära kommitté som Internationella fotbollsförbundet satt samman. Där fanns också representanter från DR Kongo, Honduras, Jamaica och Bahrain.

– Det har varit ett hårt arbete att fastställa vad som egentligen hände, vi har tittat på många videoupptagningar, berättar Lagrell för TT.

– Det här brukar vara ett roligt arbete att sitta med i den disciplinära kommittén, men den här gången var det inte så kul. Men det är viktigt, de här frågorna kan ju avgöra fotbollens framtid.

Utan EM-publik

Turkiet får nu klara sig utan hemmapublik i stora delar av EM-kvalet. Motståndare i EM-kvalet är Norge, Grekland, Ungern, Malta, Moldavien, och Bosnien-Hercegovina.

– Jag skulle vilja beskriva det här beslutet som oacceptabelt. Det är ett politiskt beslut snarare än ett idrottsligt, säger Turkiets idrottsminister Mehmet Ali Sahin till den turkiska tv-kanalen NTV.

Två turkiska stjärnspelare, Alpay Özalan och Emre Belozoglu, stängs av sex matcher och får dessutom 90000 kronor i böter. Mittfältaren Serkan Balci stängs av i två matcher och får böta 30000 kronor. Avstängningarna gäller bara i tävlingsmatcher.

Sex matcher och 90000 kronor i böter får också den schweiziske spelaren Benjamin Huggel, som erkänt att han sparkat till Turkiets assisterande förbundskapten Mehmet Ozdilek. Eftersom Schweiz kvalade in till VM innebär det att Huggel missar alla matcher i Tyskland, om inte Schweiz skulle nå final.

Mehmet Ozdilek har sedan tidigare fått order om att hålla sig borta från fotbollen i ett års tid sedan tv-bilder visat att han försökte sparka ned en schweizisk spelare.

Även den schweiziske massören Stephan Meyer stängs av i två matcher och fick böter på 40000 kronor.

Talar med advokat

Schweiz fotbollsförbund säger sig vara överraskade över att straffen blev så hårda, särskilt då domen mot Huggel.

– Vad jag vet så befinner sig Benjamin i Tyskland med sin klubb (Eintracht Frankfurt) och talar med sin advokat, säger Schweiz talesman Pierre Benoit till nyhetsbyrån AFP.

Många fler spelare och ledare var också inblandade i slagsmålet i Istanbul. Den som råkade mest illa ut var den schweiziske avbytaren Stephane Grichting, som sparkades i skrevet och blödande fick föras till sjukhus.

– Vi vet att det förmodligen har inträffat många fler incidenter, men det vi inte kunnat stryka har vi inte tagit upp. Till exempel vet ingen vem det var som sparkade Grichting, säger Lagrell.

Lagrell spår att de flesta av de straff som går att överklaga – de som är längre än två matcher – kommer att tas upp i Fifas appellationsnämnd.

I värsta fall kommer fallen att få avgöras i Idrottens skiljedomstol (Cas).

Lars Markusson/TT