Robben - rakt in i Grisligan

FOTBOLL

Åh, ser man på - en ny idol i Lilla Grisligan!

Arjen Robbens suveräna skådespel i går när han kastade sig till marken, såsom träffad av en slägga i pannbenet, förtjänar givetvis ett livstidskontrakt på Dramaten.

Till och med en sån som Rivaldo skulle bli imponerad.

Foto: BILDBYRÅN
Robben i kamp med Gerard.

Det är ju som ni vet brassen Rivaldo som instiftat det här priset, som faktiskt är ordförande i Lilla Grisligan, efter sin makalösa prestation under VM i Japan/Sydkorea 2002.

Det var då han fick en boll på smalbenet, kastade sig ner och höll händerna för ansiktet och låtsades ha blivit skjuten i huvudet. Varpå domaren fick fyra nyanser av brunt i brallorna och visade ut motståndaren.

Rivaldo bildade en slags skola där.

En skola där endast fega, ynkliga, fuskande, ryggradslösa kräk får springa omkring och spendera sina miljon-veckopengar genom bete sig som skitstövlar.

Grundregeln är:

Stå inte upp som en man.

Säg istället nåt riktigt vidrigt i ansiktet på motspelaren så att denne tappar tålamodet och petar på dig med lillfingret. Då kastar du dig handlöst till marken så att den andre snubben blir utvisad.

Schysst. Sportsligt. Det är väl MANNNLIGT det, som Robert Gustafsson/Tony Richardsson skulle ha uttryckt det.

Jag talar alltså inte om vanliga filmningar här - såna där överdrivna rullningar i gräset som Ronaldo, Reyes och Ljungberg och sjuttio man till kan bjuda på - utan nåt mycket värre och fegare.

Rivaldo - ledde Grisligan

Den tidigare ledaren av Lilla Grisligan, bakom suveränen Rivaldo, var Boltons Ben Haim, som i fjol förvandlade sig själv till jordfräs när Wayne Rooney gav honom en lätt klapp på axeln.

Men konkurrensen om titeln Klassens Kung har hårdnat.

I afrikanska mästerskapen gjorde Ghanas Laryea Kingston en filmning som skulle fått Jack Nicholson grön av avund, och vips var motståndarna Senegal en man kort.

I veckan såg vi hur för förfärligt ont det gjorde när Romas Franscesco Totti fick Zlatans stenhårda skott i ansiktet (obs, ironi), det som utlöste bråket som gav två röda kort.

I går var det Chelseas holländare Arjen Robben som bjöd på ett svanhopp mot Liverpool.

Det var så utstuderat löjligt - och onödigt.

Chelsea hade tagit fullständig kontroll över matchen när gästernas målvakt José Reina sprang ut och fällde Gudjohnsen. Medan domaren övervägde sitt beslut, gult eller rött, var Robben framme och psykade Reina. Denne var helt klart uppe med handen i ansiktet på holländaren, men var det en Ingo-höger? En Tyson-knock? Kröktes ens ett näshår på Robben?

Trots det föll han som en fura, och vips hade Lilla Grisligan fått en ny favorit.

Synd, tycker jag, ty dessa dumheter blir bara fler i en utveckling som allt mer går åt samma håll: bluffa och fuska och försök lura domaren så mycket du kan, det börjar bli ett mönster över hela fotbollsvärlden.

Arjen Robben var en av Chelseas bästa spelare i den taktiskt fulländade segermatch

(2-0) som nu betyder att Chelsea leder ligan med 15 poäng - då 13 omgångar återstår.

För tramsigheter som den i går finns dock inget försvar.

???

Och apropå försvar:

Såg man John Terrys insats på Stamford Bridge behöver man knappast prata mer om kommande VM-problem för Sven-Göran Erikssons mittförsvar.

Det har funnits fog: Sol Campbell klappade igenom psykiskt, Rio Ferdinand flyttades upp på mittfältet och andra klippor som Terry och Jamie Callagher sades vara i en formsvacka.

Men Chelsea-Terry var magnifik i går, jag tror han är en av de modigaste försvarsspelare jag sett, och Carragher var tillbaka i sitt gamla jag.

Svennis kan vara lugn

Svennis kan nog vara ganska lugn.

Att Arsenals Campbell är med i VM-truppen kan vi dessutom vara rätt säkra på. Daily Star Sunday skrev i går att han skulle petas, och det är en garanti för att han är med i Tyskland. Daily Star har aldrig chansat rätt i ett 50-50-läge.

Å andra sidan vet man aldrig vad som kan hända i en backlinje. Arsenal hade ÅTTA försvarare borta i lördags, och vann ändå med 2-0 mot Birmingham. Plötsligt såg en sån som Philippe Senderos ut som en smart, tänkande backstjärna, fast han normalt verkar hämtad direkt ur filmen Gökboet. Eller Gökuret kanske, eftersom han är schweizare.

Nån Oscar är han i alla fall inte värd, som vissa andra.

Veckans lista

Wennmans Premier League – varje måndag

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM