Utvisad, utspelad, utslagen

FOTBOLL

Peter Wennman: Dags att inse faktum – våra Superswedes kommer inte fixa allt

Ja, så hade vi en sån där kväll igen då The Three Superswedes var i farten och ni mysande kunde maka er till rätta, ni som hade alla tv-kanalerna: ni kunde zappa mellan Zlatan, Freddie och Henke.

Åh, sicken fest.

En blev utvisad.

En blev utspelad.

En blev utslagen.

På sätt och vis känns det en aning befriande.

Vi har drygt fyra månader kvar till VM i Tyskland och det har ett bra tag nu känts som om Sverige kommer representeras av ett tremannalag:

Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson.

Det har inte pratats särskilt mycket om andra små detaljer – som hur mittförsvaret med Olof Mellberg och Teddy Lucic ska få stopp på såna som Wayne Rooney och Michael Owen – det har inte yttrats befogade farhågor om ytterbackarna, det har inte rests frågor om mitt-mittfältarna. Det har inte ens varit nån som gallskrikit rakt ut över det faktum att Niclas Alexandersson fortfarande tycks platsa till höger.

Allt kommer ju att ordna sig ändå efter som vi har De Tre Musketörerna.

Man kan till och med dra det ett snäpp till:

Vi har ju alltid Zlatan.

Är det på väg att gå åt helvete kan han rädda oss.

Det kanske är dags att vakna snart?

Det kanske är dags att fatta att vårt högst eventuella VM-framgång vilar på en väldigt bräcklig grund just nu?

Självgodhet och stolthet

Jag vill bara höja ett varnande finger för den lite slappa attityd av ”det-ordnar-sig-mentalitet” som tycks råda i svensk fotboll sen en tid tillbaka, den självgodhet och stolthet vi vältrar oss i eftersom vi har spelare som just Ibrahimovic, Ljungberg och Larsson.

Vi tycks tro att det ska bli precis som mot Bulgarien i EM-slutspelets öppningsmatch: Freddie gör 1–0, Henke språngnickar in 2–0 och sätter 3–0 direkt efteråt – varpå Zlatan fixar 4–0 på straff.

De tre stora. Levererat och klart. Alla förhoppningar infriade.

Ska vi verkligen våga tro att det blir så igen? Och om inte – om en, två eller alla tre sviker i VM – vad har vi att komma med i stället?

Jag vill säga det eftersom vi tycks ta ”Superswedes” kommande VM-succé för given.

Men tänk så mycket det kan hända!

 Zlatan fick spela i drygt 17 minuter mot Roma i cupen. Sen drogs det röda kortet upp framför näsan på Juventusstjärnan. Han såg chockad ut – och vem gjorde inte det – efter en incident som kanske borde ha kunnat lösas på ett mindre dramatiskt sätt av domaren. Så farligt var det inte. Zlatans boll mot Totti och hand om nacken på Olivier Dacourt var väl inte hela världen – såvida han inte samtidigt sa en massa olämpliga saker. Dacourts fingrar i Zlatans ansikte var värre. Men: tänkte ni på hur märkligt Zlatan rörde sig på planen innan den där utvisningen? Hur han – precis som i de tre, fyra senaste matcherna han spelat – såg väldigt stel och otajmad ut och till och med snubblade på sina egna fötter? Vad är det som händer här? Vi måste kanske acceptera att denne underbare fotbollsspelare är nere i en djup svacka, och att han inte är en självklar frälsare i sommar?

 Ljungbergs Arsenal är ett sorgligt kapitel just nu. 2–3 på hemmaplan mot lille-lille-bror West Ham FINNS INTE. Freddie har det jobbigt, han missar sina lägen och kommer inte rätt till bollen som under tidigare kanonsäsonger. Det beror givetvis på att hela Arsenal är sämre, det kan vem som helst räkna ut, men det gör ju inte situationen mindre svår för svensken. Jag har aldrig skrivit att han är slut, som vissa påstår, men det är inget drömläge han befinner sig i inför VM. Själförtroendet måste upp ett snäpp igen.

En evig hjälte som levererar

  Henrik Larsson, till sist, fick hoppa in i andra halvlek mot Real Zaragoza och blev märkligt nog gårdagens ende supersvensk med en smula framgång, eftersom han gjorde tröstmålet när Barcelona slogs ut (1–2) i cupen. Trist för Barca, men Henke har jag och kommer aldrig att bli orolig för. Mannen är en evig hjälte som ständigt levererar. Men mindre Henke-fixerade personer än jag kan ha en poäng: det är förstås ett problem att han får så lite speltid i Spanien. Att han inte kommer att lämna VM-scenen mållös, det törs jag slå vad om. Men räcker det?

Nånstans ringer det en väckarklocka.

Sverige känns som en skraplott inför VM.

En Triss.

Och hur ofta vinner man på en sån?

Superswedes facit i går

Peter Wennman