Nu startar Bajen riskkapitalbolag

FOTBOLL

Spelare i mångmiljonklassen ska inte vara problem

Efter årets fjärdeplats tar Hammarby upp kampen på allvar med de ekonomiska tungviktarna i allsvenskan.

Sportbladet kan avslöja att Bajen planerar ett riskkapitalbolag som ska vara igång lagom till sommarens transferfönster.

Mattias Jonson kostade Djurgården 9 miljoner kronor när han värvades i somras.

Afonso Alves gick till Malmö och Andreas Jakobsson till Helsingborg för liknande summor.

I samtliga fall har stora, personliga sign on-bonusar tillkommit. För en svensk förening är det snudd på omöjligt att ta en sådan ekonomisk risk. I stället har pengarna kommit från förmögna affärsmän via så kallade riskkapitalbolag som därmed "äger" spelarna.

Tar upp kampen

Även Elfsborg har gjort stora värvningar men där har finansieringen sett annorlunda ut; Anders Svensson och Mathias Svensson betalades med hjälp av gåvor och andelsförfaranden från lokala finansiärer och sponsorer. IF Elfsborg äger the Svenssons till hundra procent.

I framtiden tänker även Hammarby ha de ekonomiska muskler som krävs för att blanda sig i kampen om de riktigt stora namnen. Värvningar på uppemot tio miljoner kronor ska inte vara någon omöjlighet.

Enligt vad Sportbladet erfar är målsättningen att ett riskkapitalbolag ska finnas färdigt lagom till att transferfönstret öppnar i juli. Unikt för det riskkapitalbolag Hammarby planerar tillsammans med ännu okända, utomstående affärsmännen är det ska vara ekonomiskt gynnsamt för bolagets aktieägare.

Ska tjäna pengar

De flesta av dagens allsvenska riskkapitalbolag drivs av förmögna supportrar som i första hand önskar framgång för sin klubb.

Hammarby Transfer AB - som bolaget kan komma att heta - ska förutom att skjuta till ekonomiska medel vid framtida värvningar, också köpa in sig i Hammarbys många unga talanger och därmed tjäna pengar vid eventuella försäljningar till Europa.

Framtiden är ljus

Inom Hammarby är man förtegen om planerna.

- Inga beslut är fattade, men vi har några intressanta förslag som vi just nu analyserar noga, är vd Henrik Appelqvists kommentar.

Samtidigt är Hammarbys ekonomi för tillfället stark. Det lutar åt ett plusresultat på ett par miljoner för 2005.

- Den riskkapitalbolaglösning vi eventuellt kommer att välja ska vässa vår redan starka konkurrenskraft ytterligare, menar Henrik Appelqvist.

Enligt ordföranden Jan Friedman ser framtiden dessutom mycket ljus ut med tanke på att tv-intäkterna kommer att öka, Royal League kan ge pengar under våren och dessutom är AIK tillbaka i allsvenskan vilket innebär ytterligare ett derby. Det vill säga cirka fem miljoner kronor extra.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM