Fotboll

”De kostar oss 100 miljoner”

FOTBOLL

Madsen om folks rädsla för huliganer: Utomordentligt beklagligt

malmö 17 mars Omkrin 170 huliganer från Malmö, Köpenhamn och Helsingborg drabbar samman i Malmö före Royal League-matchen mellan Malmö FF och FC Köpenhamn. Det har är ett bara att flera huligandåd som skakat fotbolls-Sverige i år. Faksimilerna är från Sportbladets bevakning av bråket mellan dansk polis och Malmö FF under Royal League-match förra veckan.

Foto: PATRICK PERSSON

37 procent av Sveriges befolkning.

Så många skräms bort från arenorna av rädsla för huliganvåldet enligt en färsk sifoundersökning som utförts för Sportbladets räkning.

- Det här idioterna kostar oss mellan 50 och 100 miljoner per år, suckar Malmös ordförande Bengt Madsen.

Bengt Madsen.

Foto: KRISTER HANSSON

De är inte fler än 500 personer. Men killarna i storstadslagens firmor har växt till ett jätteproblem som hotar den svenska fotbollen. En undersökning som Sportbladet beställt av Sifo visar att mer än en tredjedel av Sveriges befolkning drar sig för att gå på fotbollsmatcher för att de är rädda för huliganismen i samband med evenemangen.

- Det är naturligtvis utomordentligt beklagligt. Men det är också mycket förvånande. Att de slåss inne på arenorna är mycket ovanligt, den förfärliga händelsen mellan AIK och Hammarby förra året är ett sådant undantag. Men i normala fall fungerar det som i utlandet, de gör upp långt bort från arenorna före eller efter matcherna. Det handlar inte om supportrar. Supporter betyder stödjare och det är en fullständigt felaktig benämning på de här elementen. De är förstörare. Vi måste göra en ordentlig beskrivning av det här problemet så att vi inte skrämmer bort allmänheten, och där har Sportbladet gått i bräschen säger Bengt Madsen.

Ofta lugnt på arenan

Bengt Madsen får medhåll av Henrik Qvist, supporterpolis i Malmö.

- Jag tycker inte att allmänheten ska behöva vara orolig för att gå på fotboll. Det finns ett stort problem, men det sker sällan någonting runt arenan, säger han.

Huliganernas härjningar kostar samhället stora pengar. Sportbladet har tidigare berättat att bevakningen kring högriskmatcher kommer att kosta omkring 17 miljoner under 2005.

- Det går mycket resurser till fotbollen och jag tycker att klubbarna måste vara med och betala, säger Polisstyrelsens ordförande Kristina Axén Olin (m).

Men även fotbollen får lida. Kostnaden för säkerhet kring evenemangen och - framförallt - de uteblivna intäkterna som allmänhetens skräck innebär får enorma konsekvenser för svensk fotboll. Bengt Madsen uppskattar att det handlar om mellan 50 och 100 miljoner per år som klubbarna förlorar. Han ger inte mycket för politikernas krav på att klubbarna ska vara med och betala.

- Om den här undersökningen stämmer borde fotbollens förluster hamna på mellan 50 och 100 miljoner. Allt på grund av de jävla huliganerna. Det här är pengar som vi direkt kunnat lägga på att utveckla ungdomssidan eller att förstärka a-truppen. De som säger att vi inte tar vårt ansvar har ingen aning om vad de snackar om.

Nybildad grupp

Bengt Madsen är ordförande för den nybildade arbetsgruppen mot huliganism, där representanter för landets sex största klubbar och en representant för de mindre klubbarna sitter. De försöker hitta lösningar för att få stopp på bråket.

- På kort sikt handlar det om att få bukt med problemet och därför har vi täta kontakter med supporterpolisen, åklagarmyndigheten och supporterklubbarna. Den nya lagen om tillträdesförbud är bra. Men vi vill gå längre, till exempel möjliggöra snabbrättegångar, så att huliganerna blir dömda med detsamma.

- Men vi jobbar även på lång sikt, för att undvika att dagens tio-, tolv- och fjortonåringar blir kriminella element. Där är det viktigt att vi talar med proffsen, med människor från socialstyrelsen som dagligen har kontakt med ungdomar och vet vad det handlar om. Varför blir en 15-åring kille huligan i stället för stödjare?

Är du orolig?

- Jag tycker att man ska vara utomordentligt orolig. Men jag är inte orolig för att vi inte ska klara det till slut, inte med det stöd vi får från samhället.

SPORTBLADET GRANSKAR: HULIGANERNA SOM SÄTTER SKRÄCK I FOTBOLLS-SVERIGE

Knappt 500 personer.

Så många är huliganerna som håller fotbolls-Sverige i skräck.

Sportbladets granskning visar att våldsverkarna nästan uteslutande återfinns i storstadsområdena. Det är också i de områderna som de flesta dåden sker.

- Det finns fler folk i storstäderna och därför också fler rötägg, säger Henrik Qvist, supporterpolis i Malmö.

David Tanentsapf

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!