Därför tog Grekland EM-guld

FOTBOLL

SöndagsskOLAn – Ola ”Rit–Ola” Andersson om vad som händer på planen och varför – del 4 av 5: MAN-MAN

Grekland skrällde och vann EM 2004 med man-man-försvar.

Ola Andersson förklarar hur gammal taktik kunde slå modern teknik.

Tanken med ett man-man-försvar är egentligen väldigt logisk. Det är när spelare tvekar som farligheter ofta uppstår och få saker är enklare att förklara för en spelare än man-man-markering: ta din gubbe, ligg tätt på honom och låt honom aldrig dribbla bort dig.

I EM i Portugal spelade Grekland med en libero och två markerande spelare framför honom. Grekerna tog guldet tack vare att de andra lagen inte klarade av den hårda och ovanliga bevakningen.

Lag som Frankrike som borde kunnat lösa det tack vare till exempel Thierry Henry, Zinedine Zidane och Robert Pires, spelare med förmåga att dribbla bort man-man-försvar, såg bara trötta ut. Förklaringen till det tror jag var att spelarna i grunden var mätta på framgång och i stället för att ta den där extra löpningen utan boll för att skaka av sig motståndaren valde Henry i tio fall av tio att stå still och vänta på att han skulle få bollen. Först då kunde han springa. Med bollen vid fötterna var motivationen att röra sig större.

Greklands sätt att spela är ändå ganska ovanligt. Det är effektivt när det lyckas fullt ut men fungerar det bara till 99 procent är det riskabelt eftersom ett markeringsmisstag är svårt att reparera då ingen annan spelare kan rycka in och hjälpa till eftersom de är upptagna med sina markeringar.

Det vanligste försvar vi ser på planerna i dag är därför zonförsvar (där spelarna ansvarar för "sitt" område på plan) - med vissa inslag av man-man-markering.

Göteborg-Djurgården

Djurgården-Malmö

Tänk på att...

Ola Andersson ([email protected])