Omständliga tyskar ska möta Schwedische Gardinen

FOTBOLL

BERLIN/MÜNCHEN. Der Ballack-knaller, Der Flankendurchstoss och Der Mecker-trick.

Tre råd till Jürgen Klinsmann från Bild-Zeitung om hur det svenska försvaret ska överlistas.

Låt dem försöka. Tyskarna kommer inte genom våra svenska gardiner på det viset.

Ballack-knallen är ett helt vanligt uppspel där Schneider ska vägga med Frings innan han skickar iväg en 40-meterspass rakt på skallen på Ballack som naturligtvis nickar i mål.

Kan såklart lyckas men misslyckas givetvis oftare än det fungerar.

Det finns svagheter

Kantgenombrottet är lite obehagligare eftersom det bygger på vår svaga defensiva högerkant. Väggspel mellan Lahm och Schweinsteiger och sen långt inlägg från Lahm mot bortre stolpen där Klose smyger fram och nickar i mål.

Svagheten i Bilds variant är att man förutsätter att de svenska försvararna ska koncentrera sig på Lukas Podolski vid den främre stolpen och lämna Klose omarkerad. Precis som om svenskarna skulle ha missat vad Klose uträttat hittills i VM. Är det någon man ska ha full koll på var han än är, det väl just Klose?

IFK-tricket var inget trick

Mecker-tricket är en gammal variant som IFK Malmö lyckades med en gång i tiden. Schweinsteiger tar sats på en frispark, den svenska muren är koncentrerad. Plötsligt avbryter Schweini ansatsen och börjar gestikulera med händerna. Alla slappnar av och då skjuter Frings. I mål såklart.

IFK Malmös variant var att tre-fyra spelare tog sats men alla hoppade över bollen och började sen bråka med varandra om vem som skulle ha skjutit. I oredan sköt då plötsligt någon bollen rätt i mål.

Tränaren Sid Huntley hyllades för genidraget men långt efteråt avslöjade Ulf Larsson - vars sparkning som tränare från Trelleborgs FF fortfarande stör mig - att det inte var en variant. Ingen visste vem som skulle skjuta, därför hoppade alla över bollen och sen togs chansen som uppstod spontant.

De har hyllat sin offensiv

Tror inte att Lasse Lagerbäck och Roland Andersson ägnade många sekunder till att studera råden i går. De vet att Sveriges kompakta försvarsspel är det som stör Tyskland mest av allt.

Tyskland har med all rätt hyllats för sin offensiv i de tre inledande gruppmatcherna. Men man kan inte blunda för att motståndarna har bjudit på ytor som Sverige normalt sett täcker upp. Michael Ballack är en makalös fotbollsspelare. Han kan avgöra kvällens match på egen hand. Det kan Schweinsteiger och Klose också göra, men den tyska topptrion är inte vassare än våra supersvenskar i normal form.

Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson passar som spelartyper det tyska försvaret väldigt illa.

Svenskt stål biter

Omvänt gäller det att tidigt tvinga tyskarna till att bli omständliga med bollen och sen möta med en kompakt mur av Schwedische Gardinen framför mål.

Gallret för fängelsefönstren heter så här nere. På grund av det svenska stålets styrka.

Svenskt stål biter. Immer.

Läs också:

Stefan Alfelt