Manchester United ligacupmästare

FOTBOLL

...och Liverpool vann i ligan

Cardiff (TT-Reuters)

Efter tolv mållösa matcher och en titellös säsong slog han till.

Manchester United-anfallaren Wayne Rooneys två mål lade grunden för Uniteds finalseger mot Wigan i engelska ligacupen på söndagen.

Foto: Scanpix

Trots senaste tidens målform fanns Andreas Johansson på bänken i Wigan. Och Wigan hade inte någon chans alls mot Manchester United i ligacupfinal och 4–0 är den största segermarginalen sedan cupen gick över från två till ett finalmöte.

För United var det den första segern sedan 1992 då laget vann sin enda titel innan årets medan Wigan spelade sin första stora final någonsin.

För landslagsanfallaren Wayne Rooney blev det en skön eftermiddag i Cardiff. Med sina mål fram till 1–0 och 4–0 avgjorde han matchen till Uniteds fördel. Övriga mål kom genom Louis Saha och Cristiano Ronaldo. De tre sista målen kom inom sex minuter och avgjorde definitivt matchen.

Ruud bänkad

Ruud van Nistelrooy fick överraskande se matchen från bänken trots att Rooney haft måltorka i tolv raka matcher. Men den torkan är nu historia och Rooney var en av matchens stora förgrundsfigurer.

Frågan är om han blir det mot Sverige i sommarens VM-slutspel. En som lurat Sverige i VM förr är senegalesen Henri Camara, nu i Wigan. Han var också den som höll på att ge Wigan kraft att komma in i matchen men Edwin van der Sar i Unitedmålet visade sin klass på Camars skott.

Plats i Uefacupen

Förra året fick United ge sig efter omspel mot Chelsea i semifinalen och blev då helt utan titlar. Årets seger gör att United får en plats i Uefacupen om de mot förmodan skulle missa en plats bland de fyra i ligan och därmed missa Champions League.

Segern ger också tränaren Alex Ferguson lite andrum efter att ha missat ligatiteln, FA Cup-titeln och Champions League-titeln i år. Men jämfört med fjolåret blir inte klubben helt titellös i år.

Kewell avgjorde

I Premier League vann Liverpool med 1-0 hemma mot Manchester City efter mål av Harry Kewell.

Bolton hänger på i jakten på Champions League-plats. Laget vände 0-1 till 2-1 mot Fulham, Kevin Nolan segerskytt.

Middlesboroughs Jimmy Floyd Hasselbaiknk sköt hem segern på bortaplan mot West Bromwich.

TT , Sportbladet.se ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM