Berlin, 17.00: The big bang

FOTBOLL

Ballack mot Riquelme, Tyskland mot Argentina, Påven vs Gud – i kväll vill vi se stjärnor tändas

Foto: Superstars Sportmagasinet S listade VM:s bästa spelare inför VM och faktum är att större delen av dem är kvar för kvartsfinalspel. Trögt har det varit för somliga, men nu är det dags att leverera. Riquelme och Ballack har tillhört undantagen och verkligen spelat efter önskescenariot. Vinna eller försvinna. I morgon finns bara en av dem kvar i mästerskapet.

BERLIN

Alla de stora är kvar i VM. Inte en enda har fallit.

Man kanske får önska sig något ändå?

Som att fler gör som Michael Ballack – och visar varför vi kallar dem stjärnor.

Presschefen hade precis avslöjat att Tim Borowski vunnit lagets interna bågskyttetävling, strax före Sebastian Kehl, som i sin tur tagit revansch med att vinna pingisturneringen.

Vi satt i en mässhall så stor att man kunnat rymma Polen och delar av Ukraina i den. Gigantiska Adidas-montrar ramade in en scen där någon (Ralf Edström?) parkerat två Mercedes 220CDI, och Jürgen Klinsmann såg avslappnad och fin ut när en argentinsk journalist ställde den enda relevanta frågan:

– Påven är ju tysk, och Gud är – som alla vet – argentinare. Så, vilket resultat kan vi vänta oss?

Klinsi visste inte riktigt vad han skulle svara, men konstaterade att han trodde att även vår herre ser fram emot matchen.

Och det är klart att han gör.

Alla, precis alla, ser fram emot det här. Tjugo år efter Maradonas största stund, sexton år efter Tysklands senaste VM-guld, möts Tyskland och Argentina på ett magiskt, maniskt Olympiastadion. Det finns inget att inte längta sig svettig efter.

Hjälp av sina lag

Det här har varit de storas VM, utan att vara de storas VM. De stora lagen har lallat sig fram till kvartsfinal utan att jobba ihjäl sig, men få av de stora stjärnorna har visat sitt register.

Michael Ballack har gjort det, Juan Roman Riquelme har gjort det.

I kväll möts de.

Ballack växte upp i öst, i det som hette Karl Marx-Stadt då och heter Chemnitz nu och där massarbetslöshet och massflykt följt efter enandet. Riquelme är en Buenos Aires-chico som misslyckats i Barcelona. Båda har glittrat mer än alla Ronaldinhos och Henrys hittills i VM.

Skälet?

De har fått hjälp. Ballack och Riquelme spelar i lag som gör dem bra, de har spelare runt sig som springer för dem, som jobbar åt dem, som ger dem möjligheter.

Där Ronaldinho omger sig med somnambulistiska spelare och Zinedine Zidane eller Frank Lampard letar efter anfallare som inte finns där så fungerar Argentina och Tyskland som cykelteam där alla hjälper genierna som kan stjäla matchen.

Ballack har den oglamouröse Frings som städar åt honom (hästfolk hävdar att om man kastrerar en frings så får man en ballack), han har VM:s kvickaste kantspelare runt om – och östeuropeiska evighetslöparna Klose och Podolski framför sig.

Inte nöjd med final

Riquelme har ursköne Javi Mascherano och dynamon Cambiasso som städgummor, han har effektive Maxi Rodriguez att kombinera med och Saviola som länk till skarpskytten Crespo.

De springer så mycket att Ronaldo, Adriano, Vieira och de andra blir trötta av att bara titta på.

I går satt jag och lyssnade till Klinsmann, Ballack och Jens Lehmann, och det var en ren fröjd att få sitta där efter veckor med ett svenskt landslag där många varken kan eller vill prata.

De här ser ut som spelare och tränare som tycker om vad de håller på med.

Ny smällkaramell?

– Kein Angst, säger Ballack om matchen.

Kommer Tyskland att vräka på igen? Maxi Rodriguez pratar om att Argentina inte får gå på samma tyska smällkaramell som Sverige gjorde första kvarten. Klinsmann kan argentinsk fotboll, han har lärt sig av sina vänner Ossie Ardilles och César Menotti. Hans självförtroende verkar inte för ett ögonblick spelat när han säger saker som att:

– Tyskland är ett stort land, vi har vunnit tre VM och spelat jag vet inte hur många finaler. Om andra är nöjda med att gå till kvartsfinal så okej. Jag är inte det.

Frings kommer inte att klara av att hålla Riquelme i koppel en hel kväll, trögtyskarna Mertesacker och Metzelder kan inte kontrollera Saviola i 90 minuter heller. Argentina kommer att få sina chanser.

Samtidigt har Pekerman tagit ut VM:s minsta backlinje, hur klarar den att tämja kängurun Klose?

Avgörande kamper:

?Riquelme–Frings.

?Metzelder–Saviola.

?Ballack–Mascherano.

?Ayala–Klose.

Om Argentina kan tämja den första Sturm-und-Drang-anstormningen tar de sig till semifinal. Den ende som kan rädda Tyskland då heter Jens Lehmann och husvagnssemestrar inte med Oliver Kahn.

Jag var rätt säker på att jag inte skulle få se något mer underhållande än de obetalbara tv-bilderna av Ollie Kahns ansikte på den tyska bänken.

Lammen vid lejonen

Men i går toppades det av Lehmann. Kahn hade lyckats klämma fram ett par snälla ord om honom i en tidning, och uteslöt inte ens att sitta ner och ta en öl med sin svurne fiende. Någon frågade Lehmann vad han tyckte om det – kunde han tänka sig att dela notan?

Det var så småputtrigt, fnissigt och trevligt, så upplagt för att visa att i detta nya Tyskland vilar lamm och lejon sida vid sida.

Lehmann bet ihop käkarna.

– Det var trevligt. Men förstå om jag inte kan svara på det. Jag måste koncentrera mig på matchen mot Argentina.

Nästa fråga handlade om hur Lehmann själv hade känt om han vore i Kahns kläder, och fick sitta på bänken och se på när lagkamraterna gjorde succé.

– Men jag sitter inte på bänken. Eller hur? Så den frågan är inte relevant för mig, sa Lehmann.

Inga lamm här, alltså.

Men i kväll, klockan fem, får världen se 22 vilda lejon göra upp i VM:s häftigaste gladiatorspel hittills. Tysklands flygande fart mot Argentinas småväxta briljans. På läktaren sitter Maradona och Beckenbauer.

Det är guds lag mot påvens.

Vem som vinner?

Det vete Fan.

Läs mer om VM:

Simon Bank