”Jag älskar när folk tittar på”

FOTBOLL

Världens bäste i exklusiv intervju – om kvinnorna, fotbolls-VM och brassarnas fantastiska teknik

Foto: cirkus ronaldinho Vissa av det brasilianska landslagets träningar inför VM är rena rama cirkusuppvisningarna. Här naglar Ronaldinho fast bollen vid vristen – gör en kullerbytta – och landar med bollen alltjämt fastklistrad på foten. Lagkamraterna stirrar imponerat.

WEGGIS

Det ska va´ gott att leva och kul att spela fotboll – annars kan det kvitta.

Trots att pressen väger tyngre än någonsin på Ronaldinho fortsätter han att predika glädjens evangelium.

Sportbladet har träffat världens bäste fotbollsspelare.

Så här är det.

Ett VM behöver en kung.

För att mästerskapet verkligen ska kännas komplett behöver det domineras av en överlägsen stjärna.

Det ska präglas av en sådan man som gör att VM inte bara avgör kampen om vilket som är världens bästa lag – utan också frågan om vem som är världens bäste spelare.

De senaste 30 åren har vi bara fått två sådana turneringar.

Dels 1986 – när Diego Maradona ensam vann VM åt Argentina, och så 1998 – när Zinedine Zidane blev symbolen för hela det nya multikulturella Europa.

Ro-Ro-Ro-skaran – Rossi 1982, Romário 1994 och Ronaldo 2002 – kom aldrig upp i den här nivån. De var skyttekungar, inte VM-kungar.

Kan då någon ta över den största tronen 2006?

Ja, den här gången det finns i alla fall en realistisk kandidat.

Fotboll – aldrig något negativt

Sportbladet träffar honom i Schweiz, mitt uppe i en konstant virvelvind av skrikande fans, nyhetstörstande medier och oerhörda förväntningar.

Pressad? Ängslig? Tyngd av stundens allvar? Nä.

Det ligger liksom inte i Ronaldinhos natur.

– Pressad? Nej. Varför det?

Eftersom en hel värld förutsätter att du ska göra något sensationellt den närmaste månaden.

– Okej, du förstår? Jag har aldrig förstått den här attityden som går ut på att fotboll ska vara något negativt. Jag älskar att spela fotboll och – jag ska vara ärlig – jag älskar att folk tittar på mig när jag gör det. Ett VM ger mig chansen att spela fotboll med världens bästa spelare samtidigt som miljoner människor tittar på. Det är en möjlighet, inget annat. Går det inte bra? Vadå? Då har jag ändå inte förlorat något som fanns där för en månad sen.

Inga prestationskrav alls på dig själv?

– Att jag ska göra allt jag kan. Inget annat. Jag ser till att få ut så mycket som möjligt av de här veckorna. Det finns många miljoner fotbollsspelare världen över, men bara några få får privilegiet att spela VM. Ett VM är kulmen på en fotbollskarriär, och det tänker jag njuta av.

Hur ser du själv på din roll i VM?

– Jag kommer inte att bära Brasilien på min rygg, men jag vet att jag kan hjälpa landslaget med mina kvaliteter. Det känns bra.

Är du världens bäste fotbollsspelare?

– Haha? Nej. Det tycker jag inte. Jag tycker att jag håller hög klass, och jag är nöjd med hur jag spelat de senaste åren, men Ronaldo, Adriano och Kaká är säkert lika bra som mig. Jag har mycket kvar att lära än.

”Normalt vänta sig vackra saker”

Om vi pratar lite mindre om dig själv och lite mer om Brasilien blir ändå resonemanget detsamma. Världen förväntar sig att ni ska vinna.

– Ja, hemma i Brasilien är andraplatsen och sistaplatsen samma sak. Vi vet att alla andra lag kommer att höja sig mot oss, men så är det att vara Brasilien. Jag tycker själv att vi har VM:s bästa lag, med en teknik som skiljer oss från andra. Det är bara normalt att vänta sig vackra saker av oss i VM.

Appropå teknik? Vissa av era träningar här i Schweiz är mer bollcirkus än fotbollsträning.

– Nej, det är mest före och efter träningen vi passar på att leka lite extra. Vi gillar att tricksa med bollen, och folk gillar att titta på också. Då är det ju bara att bjuda på det. Någon kommer på en ny grej, och alla andra försöker kopiera den.

Och när ungdomar ser er göra det på tv så försöker de kopiera er.

– Säkert. Jag var sådan själv som ung, tittade på videos med Maradona och Rivelino och försökte lära mig vad de gjorde. Kan jag inspirera några barn att leka lite extra med bollen blir jag väldigt glad.

Efter en av träningarna i veckan sprang en brasilianska in på planen och kramade dig. Hur upplevde du det?

– Haha, bara bra. Det var en gest av uppskattning. Jag såg henne komma på långt håll, så jag blev absolut inte rädd.

Enligt henne ska du ha sagt: ”Nu när du ändå är här kan vi rulla runt lite i gräset”.

– Haha, nej, det stämmer inte. Hon kramade mig, och sedan fanns det inte tid för något annat. Hon sprang iväg och letade andra spelare att krama.

Nu när ämnet kommit upp? Vad föredrar du – brasilianska eller europeiska kvinnor?

– Det finns många vackra kvinnor här i Schweiz – precis som det finns vackra kvinnor överallt – men måste jag välja så tar jag brasilianskorna. För mig är de sötast, och har dessutom en särskild charm som gör folk glada.

”Vi har ett otroligt bra liv”

Det finns människor som undrar hur äkta Ronaldinhos eviga smajl egentligen är. Kan en människa verkligen tycka att livet är toppen precis hela tiden? Är det inte bara en akt han lägger på inför kamerorna?

Tusan vet. Har Ronaldinho några mörka sidor är han i alla fall väldigt bra på att trycka undan dem.

Vareviga dag spelar han fotboll med ett leende, vareviga dag möter han pressen med gott humör – och vareviga dag stannar han kvar för att skriva autografer och posera för fotografier.

– Du förstår? Vi fotbollsspelare har otroligt bra liv. Vi får göra det vi älskar mest, och vi får väldigt bra betalt för

det. Kan inte vi skratta och vara glada – vem ska då vara det? Naturligtvis är en del av livet som fotbollsspelare att försöka glädja andra. Det kostar ingenting att ta sig tid i tio minuter varje dag.

Blir du aldrig arg?

– Jodå, men då går det över på fem minuter. Det finns ingen poäng med att gå runt och vara på dåligt humör. Vem vinner på det?

Inte VM-fotbollen i alla fall.

Ronaldinho Gaúcho

Klubbarna i karriären