Henkes show närmar sig

FOTBOLL

Sportbladet granskar: Läget i La Liga sex veckor före avspark

Fotbollshösten är snart över oss igen.

Därför fortsätter vi i dag med Sportbladet XL, i väntan på att Europas toppligor ska sparka igång.

Inom den närmsta tiden kommer vi gå igenom förstadivisionerna i de stora ligorna i Europa.

I dag synar vi spanska La Liga och redovisar de viktigaste övergångarna. Men det kommer mera.

Håll utkik i Sportbladet framöver!

1. Valencia

In: Fiore (mf, Lazio), Corradi (a, Lazio), Parri (mf, Albacete), De los Santos (mf, Atletico Madrid), Salva (a, Malaga, åter efter lån), Butelle (mv, Metz)

Ut: –.

Kommentar: Han fick sparken i Chelsea, men Claudio Ranieri har alla möjligheter att få sin revansch i Valencia. De suveräna spanska mästarna har inte förlorat någon av sina toppspelare, utan i stället förstärkt med några riktigt vassa namn. Fiore och Corradi är italienska landslagsmän som lämnar det sjunkande Lazio-skeppet, De los Santos är en stark defensiv mittfältare och flyttfågeln Salva gör mål oavsett vilken tröja han har på sig. Den stora frågan är om de nya stjärnorna kan underordna sig kollektivet, vilket är Valencias signum.

2. Barcelona

In: Sylvinho (b, Celta Vigo), Deco (mf, Porto), Larsson (a,Celtic), Giuly (mf, Monaco), Belleti (b, Villarreal), Luis Fabiano (Sao Paulo).

Ut: Quaresma, Luis Enrique, Cocu, Reiziger, Mario, Davids.

Kommentar: Oj, oj, oj, vilka värvningar. ”Barça” har visserligen inte ersatt Edgar Davids, men köpt på sig massor av kvalitet. Henrik Larsson vet vi ju vad han kan, Deco ledde Porto till seger i Champions League, Ludovic Giuly hade stor del i Monacos framgångar och Luis Fabiano är skyttekung i Brasilien och landslagsman. Dessutom två mycket bra ytterbackar i de båda brassarna Sylvinho och Belletti. Tränaren Frank Rijkaards tuffaste jobb är kanske att hålla alla stjärnor på gott humör.

3. La Coruna

In: Ruben (a, Las Palmas).

Ut: Djalminha, Amavisca, Djorovic, Songo’o.

Kommentar: Deportivo städar undan några av sina äldre spelare, ingen av förlusterna är något kännbart tapp. Laget hämtar hem flera utlånade spelare, den ende nye är Ruben. Den lille kompakte 23-åringen kommer från Las Palmas där han gjorde hela 21 mål förra säsongen.

4. Real Madrid

In: Samuel (b, Roma), Morientes (a, Monaco, åter efter lån), Celades (b, Bordeaux, åter efter lån).

Ut: Cambiasso.

Kommentar: Inga ”galacticos” (än så länge), men Walter Samuel ser ut att vara exakt den spelare Real Madrid behöver. Argentinaren har få övermän i luften, något som varit en akilleshäl för Reals darriga försvar. Från Monaco hämtar man hem Morientes som vann skytteligan i Champions League förra säsongen. Självklart en spelare som alla lag har nytta av. Förre förbundskaptenen Jose Antonio Camacho ny tränare.

5. Athletic Bilbao

In: –.

Ut: Larrazabal.

Kommentar: Lugn sommar. Har lyft upp fyra spelare från b-laget, annars inga nya. Bara veteranen Larrzabal har försvunnit så här långt.

6. Sevilla

In: Fernado Sales (mf, Valladolid), Renato (mf, Santos),

Makukula (Valladolid).

Ut: Gallardo, Hornos (lån).

Kommentar: Sevilla gjorde en mycket stark säsong, trots att man blev av med stjärnan Jose Reyes till Arsenal under vintern. Sommarens nya spelare borgar för en plats på övre halvan även i år. Sales var en av Valladolids bästa spelare, Renato har haft en fast tröja i brasilianska topplaget Santos och Makukula är en oortodox anfallare.

7. Athletico Madrid

In: Pablo (b, Albacete), Leo Franco (mv, Mallorca), Colsa

(mf, Mallorca), Perea (b, Boca Juniors), Antonio Lopez (b,

Osasuna), Javi Moreno (a, Bolton, åter efter lån).

Ut: Burgos, Rodrigo, Juanma, De los Santos, Lequi, Nikolaidis.

Kommentar: Stor omsättning, men det känns som Atletico hamnat på ett litet plus. Leo Franco är en bättre målvakt än Burgos och Perea är en mittback som var nära att komma med i Argentinas lag i Copa America. I Colsa har man fått en bra offensiv mittfältare.

8. Villarreal

In: Armando Sa (b, Benfica), Gonzalo Rodriguez (b, San

Lorenzo, Argentina).

Ut: Belletti, Coloccini (lån).

Kommentar: Tappet av brasilianske världsmästaren Belletti är förstås kännbart. Någon allvarlig försvagning bör det dock inte betyda då både Armando Sa från Moçambique och Gonzalo Rodriguez från Argentina har hyfsade meriter. Lagets kärna är också oförändrad med Riquelme som organisatör på mitten och brassen Sonny Anderson på topp.

9. Real Betis

In:

Ut: Mingo, Palermo.

Kommentar: Inga nya utan Real Betis litar på att hämta hem ett koppel utlånade spelare, som Joey Gudjonsson som varit i bland annat Aston Villa. Martin Palermo försvinner hem till Argentina efter flera problemfyllda säsonger i Europa. Han gjorde bara sju matcher förra säsongen.

10. Malaga

In: –.

Ut: Salva (lån), Canabal, Insua.

Kommentar: Inte ett nyförvärv så långt ögat når. Malaga, som brandskattades inför förra säsongen (men som gjorde överraskade bra ifrån sig) kan gå. en tung säsong till mötes. Att Valencia hämtar hem Salva kan bli förödande. Den före detta skyttekungen fick ny fart på karriären i Malaga och gjorde 19 mål förra säsongen.

11. Mallorca

In: Mario (mf, Barcelona, lån), Müller (b, Lyon)

Ut: Leo Franco, Colsa, Lussenhoff, Nene, Finidi George.

Kommentar: Mallorca ser ännu ut att få behålla sin guldklimp Samuel Eto’o. Och det är ett absolut måste då fyra spelare mer eller mindre givna i förstauppställningen försvunnit. Mallorca lär bli mer aktivt på transfermarknaden närmre premiären.

12. Zaragoza

In: Aranzabal (mf, Real Sociedad), Oscar (mf, Valladolid).

Ut: Dani, Yordi, Rebosio.

Kommentar: Har en tunn trupp än så länge. Det kan straffa sig då Zaragoza ska spela internationellt efter den sensationella segern i cupfinalen mot Real Madrid. Det försvinner en del offensiv potential, medan man valt att hittills mest förstärka mittfältet. Slänger blickar mot de spelare som blir över i storlagen. Det var så man hittade lagets motor Savio, som blev överflödig i Real Madrid.

13. Osasuna

In: Delporte (mf, Albacete), Milosevic (a, Celta Vigo), Clavero (b, Murcia)

Ut: Antonio Lopez, Mateo.

Kommentar: Årets förvärv ser intressanta ut. Delporte och Clavero har en hel del rutin från spel i högsta ligan, men störst betydelse kan Savo Milosevic få. Serben spelade förra säsongen i Celta Vigo och hann med 15 mål, trots att laget underpresterade. Milosevic är en skicklig kontringsspelare vilket passar perfekt för Osasuna som sällan för spelet och som saknat en pålitlig målgörare. Viktigt är också att Osasuna ser ut att få behålla påhittige mittfältaren Valdo som ägs av Real Madrid.

14. Albacete

In: Mingo (b, Real Betis), Mark Gonzalez (mf, Universidad Catolica, Chile).

Ut: Pablo, Delporte, Parri.

Kommentar: Albacetes öde vilar till viss del i Barcelonas händer. ”Barça” har visat intresse av att hämta hem sina lån David Sanchez och Fernando Navarro och då blir sommarens tapp extra känsliga. Pablo, Delporte och Parri var alla ordinarie förra säsongen. Intressantaste nyförvärvet hittills är Mark Gonzalez, en chilensk mittfältare som många klubbar bjöd på.

15. Real Sociedad

In: Arteta (mf, Rangers), Brechet (b, Inter).

Ut: De Pedro, Aranzabal, Potillon, Kvarme.

Kommentar: Efter succén 02/03 var förra säsongen ett enda långt lidande i San Sebastian. Kontraktet räddades till slut och Real Sociedad borde ha potential för en bättre placering i år. Sommarens spelaromsättning reser dock en del frågetecken. Det försvinner en hel del rutin med spelare som Aranzabal och Björn Tore Kvarme (som lägger av). Mikel Arteta är det nyförvärv som ser intressantast ut.

16. Espanyol

In: Dani (a, Zaragoza), Pochettino (b, Bordeaux, tidigare lån).

Ut: Cruyff, Torricelli, Claudiu Raducanu (lån).

Kommentar: Två säsonger i rad har Espanyol lyckats gäcka nedflyttningsspöket. Det lär bli bottenstrid igen även om man ser ut att kunna få behålla skyttekungen Raul Tamudo (19 mål i fjol). Enda namnkunniga förvärvet är före detta underbarnet Dani. Ut försvinner en hel del rutin. Räkna med att Espanyol också i år kommer låna in en hel del spelare.

17. Santander

In: Borges (mf, Miramar Misiones, Uruguay), Regragui (mf, Ajaccio).

Ut: Bodipo, Coromina, Ricardo.

Kommentar: Racing höll sig kvar med minsta marginal och det lär bli bottenstrid också i år. Bodipo är en irrationell anfallare, som valt att ta steget ned i andradivisionens Alaves. Ricardo stod i 34 av matcherna förra säsongen, men återgår nu till Manchester U som äger målvakten. Det vill till att Gustavo Varela Burgos är ett fynd. Den 22-årige mittfältaren från Uruguay har visat stor målfarlighet i hemlandet.

NY. Levante

(Etta Segunda division)

In: Mjällby (b, Celtic), Camacho (mf, Huelva), Harte (b, Leeds), Culebras (b, Numancia).

Ut: Aganzo, Carpintero.

Kommentar: Ett rätt anonymt, men rutinerat lag som coachas av gamle tyske storspelaren Bernd Schuster. Erfarenhet och hårdhet präglar sommarens nyförvärv – Johan Mjällby är inte den ende tuffingen bland nyförvärven. Hårt jobb och fysiskt spel – hur långt kommer Levante med det? Heta derbyn att vänta i Valencia.

NY. Getafe

(Tvåa Segunda division)

In: Gallardo (mf, Sevilla, lån), Yordi (a, Zaragoza), Pernia (b, Huelva), Sanchez Broto (mv, Murcia).

Ut: Pachon.

Kommentar: Huvudstadslaget är kanske den nykomling som ser starkast ut. Nyförvärven – en i varje lagdel – tillför värdefull rutin. Dessutom finns redan några spelare som provat på spel på högsta nivån – och visat sig duga. Till exempel Michel, som var Rayo Vallecanos klart bäste spelare när Madrid-kollegan var uppe senast. Inte oväntat har Getafe många spelare från Atletico och Real Madrid i sin trupp.

NY. Numancia

(Trea Segunda division)

In: Juanma (mv, Atletico Madrid), Pablo Sanz (mf, Rayo Vallecano).

Ut: Pulido, Rosu, Culebras, Fagiani.

Kommentar: Det här blir inte lätt. Numancia har blivit av med några tongivande spelare från laget som tog steget upp. Som ersättare har företrädesvis hämtats spelare som blivit över i andra lag. Det vill till att långe Pablo Sanz kan ta tag i dirigentpinnen på mitten. Han är den ende nye utespelaren med rutin från högsta divisionen.

OBS! Sportbladet har gjort ett urval av sommarens

spelarövergångar.

Sammanställning: Björn Byström