Fotbollens mest pressade man

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-15

”Journalisterna vill se mig sparkad”

I blåsväder Sanny Åslunds AIK sladdar i tabellen och nu har supportrarna börjat rikta allt mer kritik mot vd:n. Och det är inte första gången AIK har problem. Under årens lopp har krisrubrikerna om en av landets största klubbar avlöst varandra. Även tränarna har bytts i snabb takt och ekonomin har varit i gungning. Men Åslund sitter kvar och lovar att kämpa.

Han är Sveriges mest pressade fotbollsledare, men trots den senaste tidens massiva attacker full av självförtroende.

– Det är ni journalister som vill att jag får sparken, säger AIK:s vd Sanny Åslund, 51.

Följ ämnen

Det har varit en extremt tuff och turbulent tid för AIK:s verkställande direktör.

Häromdagen krävde klubbens mest hårdföra supporterfalang, Firman, att Åslund skulle ta sitt ansvar för det klena sportsliga resultatet och avgå.

Skyller på media

Klubbens förre värvarbas Stefan Söderberg hakade på och kritiserade AIK-ledningen för att inte ha den kompetens som krävs för att lösa krissituationen.

Sanny Åslund tar angreppen med ro och ger media skulden för turbulensen kring hans egen person.

– Det här med att jag ska avgå vore ju rena drömmen för er journalister, ni vill ju att jag ska få sparken så att ni ska få någonting att skriva om.

– Du ser ju själv, jag mår bra, det är inget fel på mig. säger Åslund till Sportbladet.

”Det här är livet”

Att lämna sin post är ingenting som han ens funderat på.

– Nej, nej, jag kommer att fortsätta att kämpa. Att få stå och titta på en träning som den här i dag är ju livet, säger den jagade vd:n i hällregnet på Karlberg.

Han kan sträcka sig så långt att han erkänner att det är mentalt jobbigt både för spelare, ledare supportrar och även honom själv när klubben sladdar i tabellen och alla gnäller.

– Så är det i AIK. Det finns ett enormt engagemang runt klubb och så fort vi förlorar två matcher talas det om kris.

– Och visst, det sportsliga läget är krisartat just nu, men vi har varit i utsatta positioner tidigare också. Jag vet att vi kommer att klara det här.

Hur ska ni lösa krisen?

– Det sportsliga har högst prioritet. Vi ska ta oss upp från bottenstriden och räknar med att värva en anfallare inom kort.

I går var Åslund tillbaka på jobbet igen.

Han har också fått skarp kritik för att ta semester när det ser som allra mörkast ut för AIK.

Ledigt och semester

– Semester och semester, jag försöker visserligen att ta ledigt, men det är inte värre än att jag tar samtal och sköter mitt jobb ändå. AIK är självklart nummer ett för mig som ytterst ansvarig för klubben.

Sportchefen Peter Kisfaludy då, har han semester?

– Ja, han har semester, men bara för att man inte är på sin arbetsplats kan hjärnan ju vara påkopplad ändå, säger Sanny Åslund.

Peter Ström

Följ ämnen i artikeln