Morten Olsen ska rädda Tyskland

FOTBOLL

Danmarks förbundskapten kan ta Völlers plats: Det är en lockande uppgift

Det tyska fotbollsförbundet har hittat sin drömkapten.

Dansken Morten Olsen.

- Det är en lockande uppgift, säger Danmarks förbundskapten.

Foto: Morten Olsen har varit i Tyskland tidigare.

Det har nu gått tre veckor sedan Rudi Völler hoppade av sitt jobb som Tysklands förbundskapten i fotboll och det tyska förbundet har sedan dess fått nej tack från tre kandidater.

Bayern Münchens förre tränare Ottmar Hitzfeld, Greklands succétränare Otto Rehhagel och Arsenals tränare Arsene Wenger.

Nu har tyskarna vänt ögonen mot norr.

Till Danmark och Morten Olsen.

- Vi måste nu analysera både de interna och de externa möjligheterna och det betyder att vi även kommer att förhandla med utländska tränare, säger det tyska fotbollsförbundets vicepresident, Franz Beckenbauer, till tidningen Bild.

Spelade i Bundesliga

Morten Olsen, 54, har en tysk tränarlicens, han har spelat i Bundesliga och arbetar för Danmark sedan 2000. Hans kontrakt med de röd/vita sträcker sig till 2006, men enligt den tyska facktidningen Kicker behöver han bara säga ja till Franz Beckenbauer för att affären ska vara slutförd.

Men själv vill Morten Olsen varken bekräfta eller dementera att han fått ett anbud.

- Det är en ära att vara en av kandidaterna. Dessutom är Tyskland en stor fotbollsnation och Bundesliga är av Europas fem bästa ligor. Lägg där till att nästa VM avgörs i Tyskland om två år. Ser man på det så är det självklart en uppgift som lockar, säger han till tidningen Die Welt.

- Om det tyska fotbollförbundet vill ha en tränare med nya idéer, varför ska de inte testa en utlänning? England är det bästa exemplet för att det kan fungera. Där arbetar Sven-Göran Eriksson och han står för nya idéer. Dessutom har vi en europeisk union och gränserna finns inte längre. I hjärtat är jag dansk, men Europa är min arbetsplats.

Bakom Morten Olsen nämns den förre tyske storspelaren, Ungerns förbundskapten Lothar Matthäus, den förre Barcelonatränaren Louis van Gaal, PSV Eindhovens Guus Hiddink och Ralf Rangnick (tidigare Hannover 96) som alternativ.

Anna Carlsson