Vet inte vad Madsen tänker på - men han har nog skitit i det himmelsblå skåpet

FOTBOLL

Simon Bank: Uttalandet kan vara det dummaste av allt dumt som sagts i Kaossvenskan

"Elitlicensen är ett jävla skit, men nu har vi baxat den ända hit".

Jag antar att det är så Lars-Åke Lagrell tänker.

Vad Bengt Madsen tänker vet ingen.

Men jag antar att han just skitit i det himmelsblå skåpet igen.

Assyriska undrade, ÖSK hoppades, IFK Norrköping drömde, vulgärargumenten haglade och inget visste något. En vanlig dag i Kaossvenskan. Såpan går vidare, och kan inte mycket annat.

I går gjorde en joker entré.

Bengt Madsen är, fram till årsmötet den 19 mars, vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Han är dessutom ordförande i Svensk Elitfotboll, men har avsagt sig vidare uppdrag där också eftersom han inte har tid.

- Jag måste öka arbetsinsatsen i Malmö FF nu när vi ska ut i Europa, sa han när han annonserade beslutet.

Den infödde, handfaste arbetargrabben är ju ordförande även i MFF, gubevars. En rejäl karl, gammal stallpojke, lätt att tycka om.

Nu säger Madsen - sa jag att han är vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet? - att det bara finns plats för 14 lag i allsvenskan, alldeles oavsett vad Riksidrottsnämnden (Rin) beslutar i fallet Örebro.

Inget snack.

Sitter på flera stolar

Ingen tidskrävande, demokratisk process.

Bengt Madsens uttalande kan vara det dummaste av allt dumt som sagts i Kaossvenskan. Och, jösses, konkurrensen är tätare än på NK:s mellandagsrea.

Inte för att han har fel.

Utan för att han ä r fel.

Bengt Madsen sitter på fler stolar än hela Real Madrids avbytarbänk. Nu påstår han att en femtonlagsserie är omöjlig eftersom det överbelastar topplagen som spelar internationellt. Jag vet inte om ni tänkt på det, men Malmö FF - där Madsen för övrigt är ordförande - är ett sånt topplag.

Bengt Madsen ska naturligtvis hålla sig långt från den här sortens tvärsäkerhet. Hans sista två månader i förbundsstyrelsen och Sef borde han ägna åt att lära sig betydelsen av ordet "jäv".

I det här fallet är MFF-basen jävig så det skriker om det.

Om ni vill kan ni lägga till ett L efter V:et också.

Representantskapet eller förbundsstyrelsen ska bestämma vad som händer med Kaossvenskan i april. Inte Madsen.

Det stora problemet i Örebro-såpan är tidsaspekten, att processen är så långsam att svensk elitfotboll tvingats sätta sig själv i gisslan.

Det har, om jag räknat rätt (om jag inte gör det går mitt fall vidare till Journalistförbundets presskortsnämnd), gått fyra år sedan fotbollsfamiljen gemensamt bestämde sig för att införa en elitlicens.

Det var nog inte så här man tänkt sig det.

Klubbledare pratar om att ÖSK ska flyttas ner eftersom de brutit mot elitlicensens "andemening", att klubbar inte ska kunna missköta sin ekonomi. Men ett system med regler och straff kan inte baseras på andemeningar. Det måste vara tydligt och faktiskt.

Det enda som är intressant är sakfrågan; om ÖSK:s redovisning är korrekt eller inte, det är vad Rin har att ta ställning till.

Allt det orimliga kvar

Fotbollsfamiljen ska föda ett prejudikat, och har överraskats av hur jobbig själva förlossningen blev. Rättssäkerhet och demokratisk tröghet ställer till det. Elitlicensen har blivit en sanerande skuldbroms för många klubbar, men den har också lett till märkliga konstruktioner och bokföringstricks, långt från den där "andemeningen".

Och när det väl bränner till är kompetensen inte tillräcklig för att göra regelverket så tydligt som det måste vara, även för oss som tror att "bokslut" är sista sidan av en Willy Kyrklund-roman.

Allt som är kvar nu är det orimliga.

Att utöka till 15 eller 16 lag är orimligt (jag håller med Madsen om det). Att sparka ut Assyriska är också orimligt. Det enda som är bekvämt är att styrka licensnämndens beslut, men enligt väldigt tung expertis är det orimligt att underkänna ÖSK:s redovisning.

Det här var inte tanken med elitlicensen.

Det var förresten Kjell-Olof Feldt jag travesterade i inledningen. Han var finansminister när det baxades löntagarfonder för glatta livet.

De skrotades, så småningom.

Om inte svensk fotboll hittar en bättre modell kan det vara läge att göra samma sak med elitlicensen.

Jag ska fråga Bengt Madsen om han kan ordna det på måndag.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM