Därför vinner Malmö guld

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ

Malmö FF är med i guldstriden igen – och frågan är om Tom Prahls lag nu går att stoppa?

Osannolika 5–0 för MFF inför faktiskt mer än fullsatta läktare speglade visserligen inte matchbilden men det var en otroligt imponerande uppvisning i ljusblå effektivitet.

Fem mål mot ärkefienden Helsingborg.

Fem mål som alla visade Malmös just nu oerhörda kvaliteter.

Thomas Olsson har blivit spelfördelaren som kanske bara Tom Prahl fortfarande såg honom som. De flesta andra såg en spelare som gjorde sin sämsta säsong förra året beroende på skador. Plus att han var den som skulle göra allt i ett vacklande lag men som inte klarade att prestera det som krävdes av honom.

Kort sagt var Thomas Olsson inte någon gjuten förstärkning i MFF utan snarare en grov chansning som gått hem eftersom han fått en rejäl nytändning.

I de senaste matcherna har Thomas Olsson vuxit ut till en spelfördelare av verkligt hög klass.

Skoog jagar mer själv

Malmös anfallspar Peter Ijeh och Niklas Skoog var allsvenskans bästa förra året.

Förmodligen kommer vi att säga samma sak när den här säsongen är över. Under fortsättningen av det här året kommer dock rollfördelningen förmodligen att se lite annorlunda ut jämfört med i fjol.

Då var Skoog mer framspelaren men nu ligger han längre upp i banan för att jaga avslut själv. Det kommer Malmö att vinna på eftersom radarparet på topp blir ännu svårare att få kontroll över än under förra året.

Dels därför att Skoog är en alldeles utmärkt avslutare.

Dels därför att Ijeh med sin teknik och sitt spelsinne är en lika bra framspelare som han är målskytt. Kvaliteter som drunknat i hans effektiva målspottande.

Mest välorganiserat bakåt

Malmös försvarsspel är förmodligen seriens mest välorganiserade. Daniel Majstorovic är en galjonsfigur med sin pondus, sitt utseende och sin stora kropp men Olof Persson har kanske varit den jämnaste och Joseph Elanga definitivt det största utropstecknet.

Malmös målvakter har gjort misstag som kostat MFF poäng i årets allsvenska men Mattias Asper visade i går att han kan göra avgörande räddningar också. Enhandsräddningen på Mattias Lindströms närskott var lika fantastisk som avgörande eftersom den måste ha orsakat ytterligare ett blödande sår i ett redan sargat helsingborgskt självförtroende.

Man säger ofta att Tom Prahl är något av en trygghetsnarkoman som tränare men förra säsongen använde han tolv olika försvarslinjer på 26 matcher. De flesta fungerade i stort sett lika bra, vilket är ett bevis på Malmös bredd och kvalitet.

Alla får chansen att briljera

Hårt konsekvent arbete är det som gäller för lag som tränas av Prahl men det innebär inte att han förespråkar en tråkig fotboll.

Med Andreas Yngvesson till vänster på mittfältet spelar MFF egentligen med tre renodlade anfallare och det är fritt fram för alla lirare att briljera.

Bara det leder till något effektivt också.

I går var MFF väldigt effektivt.

Sex skott på mål.

Fem i mål.

Det är nästan för bra.

För bra därför att om en vecka väntar en ”tråkig” vardagsmatch borta mot Elfsborg. Såna matcher kan alltid bli väldigt obehagliga för lag som plötsligt insett att de faktiskt är rätt bra.

Ge Karisik mer förtroende

Helsingborg är årets mest märkliga lag med omväxlande imponerande segrar och däremellan totala djupdykningar.

Att förlora mot MFF på Malmö stadion är ingen katastrof för något lag men förloras ett derby med 0–5 är det ett tecken på att något inte står rätt till.

Ett förmodat topplag som är i balans förlorar inte med 0–3 (mot Öster) respektive 0–4 (mot Enköping) på hemmaplan mot årets nykomlingar som i övrigt inte rosat marknaden.

Stjärnan Jesper Jansson vill ha in mer rutin i form av sin bror Ulrik och Hasse Eklund som är på väg tillbaka efter skada.

Själv hade jag nog hellre sett att tränaren Peter Swärdh vågat att ge Eldin Karisik förtroendet att bli den spelmotor han kan bli i stället för Lars Bakkerud som just nu inte tillför mycket i HIF:s spel.

Fem anledningar till att MFF kan ta guld

Längre ned på sidan fem anledningar till att MFF kan ta guld.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN