– Det luktar lite Knutby, Blågult

Foto: TJAFSADE - PÅ PLANEN Fredrik Ljungberg och Andreas Jakobssons vilda diskussion från kvartsfinalen mot Holland gjorde många upprörda. TV4 och Sportbladets fotograf Ulf Höjer fångade ögonblicket. ”Fallet blir tungt och reaktionerna skarpa när fragment av osämja sipprar ut och det är landslagsledningens eget fel” skriver TV4:s Patrick Ekwall i en debattartikel.
Foto: Patrik Ekwall.
FOTBOLL

Sveriges fotbollslandslag är precis som alla andra fotbollslandslag.

Det är en samling fotbollsstjärnor med starka viljor och personligheter – och bland dem uppstår det konflikter, små-gnabb och avundsjuka.

Ingenting är konstigt med det, snarare tvärtom.

Men fallet blir tungt och reaktionerna skarpa när fragment av ”osämja” sipprar ut och det är landslagsledningens eget fel. Det har byggts upp en illusion om att Sveriges fotbollslands-lag är en samling lydiga gossar som glatt bakar bullar tillsammans mellan matcherna.

I mitt inslag i TV4 igår påpekade jag att det finns spelare som tycker olika om varandra och att det ibland uppstår konflikter. Inga världskrig, inga regelrätta slagsmål. Bara vanliga meningsskiljaktigheter, precis som var som helst där människor jobbar tillsammans; fotbollslag, ICA-affären, TV4, bensinmacken?you name it.

Det var inte värre än så, men herregud vilket liv det blev.

Dels från fotbollsfolk (och JA, även från representanter i landslaget!) som tyckte att det var på tiden att någon berättade vad som borde berättats.

Dels från ”vanliga” människor som är i närheten av ett tillstånd i chock för att dem fått se bilder på svenska landslags-män som öppet ”bråkar” på fotbollsplanen.

Det är klart som fan att det uppstår konflikter men det är precis som om det aldrig har hänt någonting någongång. Och till och med när det hände – Mellbergs och Ljungbergs brottningsmatch för två år sedan – så hävdade förbundskaptenerna att ingenting hade hänt. Trots att hela världen hade sett bilderna.

Jag har verkligen den största respekt för både Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck, de har skapat ett landslag som är ett av världens mest svårslagna.

Men jag köper inte den skyddande handen de vill lägga över den samling fullblodsproffs som man benämner med GRUPPEN så vördnadsfullt att det nästan börjar lukta lite Knutby.

Det är därför min fotograf David Elfgrens bilder på Andreas Jakobsson och Fredrik Ljungberg i vild diskussion på fotbollsplanen upprör så många.

Det är ingen överraskning att Fredrik Ljungberg är inblandad. Han är inte älskad av alla och det är inte så underligt. Snarare uppenbart.

Alla människor som är ”annorlunda”, framgångsrika och gärna framför sina åsikter utan att hymla blir lätt mindre omtyckta.

Jag vill absolut inte göra några som helst jämförelser i övrigt – men jag vet. Jag får själv ta så mycket skit (oftast från fega anonyma mejlkräk men även så kallade tv-krönikörer) bara för att jag i tv har vit kavaj, pratar skånska, har bruna ögon eller vad som helst som inte har någonting med innehållet i mina inslag att göra.

För här ska ingen komma och vara annorlunda. Själv gillar jag Ljungberg just därför. Han tillhör GRUPPEN men vågar vara sig själv.

Jag vet att många i landslaget under många stört sig på att Fredrik Ljungberg ibland levt ett eget liv på planen. Att han har struntat i lagets defensiva uppdrag. Det finns de som menar att ”det är lätt att vara stjärna om man bara tänker på sig själv”.

Jag vet att Fredrik nästan alltid dyker upp sist av alla, till träningar, möten och bussar. Det finns ett flertal som gått och retat upp sig på det.

Jag vet att Fredrik klär sig annorlunda och inte alltid hållt sig till den klädkod som varit beordrad av ledningen.

Jag vet att Fredrik inte älskade att bo på en renodlad golfresort eftersom han inte spelar golf. Och jag vet att han inte gick på lagets grillmiddag med familjer.

Ni förstår, här finns en hel del irritationsmoment laddade i mynningen och det vore väl fan annars om inte konflikter uppstod.

Det är för att förbundsledningen försökt dölja eller mörklägga dessa helt vanliga problem som de avslöjande bilderna fått en sådan effekt.

GRUPPEN är inga skolgossar och har aldrig varit. När startelvan sipprar ut kommer den direkt från Lars-Tommys egen möteslokal. Jag vet att laget hade flera möten om det här problemet och det var nästan under pistolhot som GRUPPEN lovade varandra att inte läcka utåt.

Jag tror inte ens att det gick en halvtimme efter mötet förrän laget hade sipprat ut.

Tommy Söderberg tog upp ämnet i samband med en presskonferens och beskyllde då media – han kunde inte förstå deras vilja att presentera den svenska startuppställningen (även om det fanns 3,8 miljoner TV-tittare som möjligtvis var intresserade av att veta?).

Det där handlade förstås om Tommys välkända inställning till nyhetsarbete – han har alltid haft sitt sätt att se på det och inte sällan varit oförstående till det.

Men det handlade förstås också om hur han in i det sista ville skydda GRUPPEN. Det var inte så att någon där hade läckt – trots att det var helt uppenbart.

För änglarna i GRUPPEN hade väl gått till sina rum och spelat Fia med knuff och druckit jordgubbssaft. Läckorna fanns i GRUPPEN, punkt och slut.

Vi har och kommer att ha ett framgångsrikt fotbollslandslag men i ett avseende kommer det alltid att vara som alla andra fotbollslandslag, det känns nästan onödigt att ens behöva påpeka det.

Det kommer att finnas olika personligheter och åsikter.

Det kommer inte bli mindre annorlunda för att Zlatan och Fredrik Ljungberg är i samma trupp.

Snarare tvärtom.

Och jag tror inte att Olof Mellberg är älskad av alla, inte han heller.

Patrick Ekwall, 38 år, har för TV4 Sporten följt fotbollslandslaget på nära håll under fem EM-veckor i Portugal. Han hade samma uppdrag i Holland/Belgien 2000 (EM) och Japan/Sydkorea (VM) 2002. Han har bevakat fotbollslandslaget som journalist sedan EM 1992. I onsdags sändes hans TV4-inslag om den annorlunda okända bilden av Lars-Tommys Sverige. Idag skriver Ekwall exklusivt för Sportbladet om sin inblick i det svenska fotbollslandslaget.

Patrick Ekwall ([email protected]), 38 år och tv-journalist