Kane inför CL-mötet: ”Måste hålla uppe farten”

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
FOTBOLL

”Han är en av oss”, brukar det sjungas från läktarhåll.

Harry Kane är anfallaren som ger Tottenham-fansen mål och hela England hopp om en ljusare fotbollsframtid.

Nu ska 24-åringen visa vägen i Spurs slutspelsäventyr i Champions League.

Det var ingen enkel lott Londonklubben drog.

Den italienska jätten Juventus har spelat två Champions League-finaler de senaste tre säsongerna och är dessutom på jakt efter sin sjunde raka Serie A-titel.

Få underskattar dock Mauricio Pochettinos Tottenham numera. Laget tog sig vidare från gruppspelet med bravur efter vinst mot såväl Real Madrid som Dortmund. Med spelare som Christian Eriksen, Dele Alli, Heung-Min Son och inte minst Harry Kane ska Spurs nu även försöka slå ut den betydligt mer rutinerade gamla damen.

Leder skytteligan i Premier League

Att den sistnämnde spelaren visar sig från sin bästa sida är vitalt. Den här säsongen har Harry Kane gjort 23 mål i Premier League hittills vilket innebär skytteligaledning. I Champions League har det blivit sex fullträffar för engelsmannen som börjar få sitt stora erkännande som en anfallare av absoluta världsklass.

Foto: Matt Dunham / TT / NTB Scanpix

”Harry Kane, han är en av oss” brukar Tottenham-fansen sjunga på Wembley Stadium. Deras hängivenhet gentemot 24-åringen har gett honom närmast hjältestatus i supporterkretsar. Det blir inte sämre av att den största rivalen, Arsenal, nobbade en ung Kane när denne sökte efter en klubb som kunde ta vara på hans talang.

Hade Fredrik Ljungberg-frisyr

Harry Kane har nämligen inte alltid varit en stjärna. Det verkliga genombrottet kom först säsongen 2014/2015 då anfallaren stod för 21 Premier League-mål. I samband med detta drogs också Gunners-historierna upp till ytan.

Ett foto av en betydligt yngre Kane iklädd Arsenal-tröja och den legendariska röda tuppkammen signerad Fredrik Ljungberg började cirkulera flitigt i sociala medier. Som åttaåring provspelade han för båda klubbarnas akademier och bestämde sig slutligen för Arsenal. Men anfallaren misslyckades med att göra något större intryck vilket ledde till att han några år senare hamnade hos rivalen.

– Jag minns första gången som vi spelade mot Arsenal, säger Harry Kane enligt Goal.

– Det låter kanske löjligt, jag var ju bara åtta år när de släppte mig, men varje gång vi mötte dem så tänkte jag alltid: ”Okej, nu ska vi se vem som hade rätt och vem som hade fel”.

Kane menar att revanschlusten har gett honom den där extra tändvätskan som alla stora spelare behöver.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

– När jag ser tillbaka nu så var det förmodligen det bästa som kunde tänka eftersom det gav mig ett driv som inte fanns där tidigare, säger han.

”Då fick jag gåshud”

I sin första a-lagsstart mot Arsenal 2015 stod Kane för båda målen i Tottenhams 2–1-seger.

– När jag snörade på mig skorna fick jag flashbacks till när jag var elva år och mötte Arsenal med ungdomslaget. Det var som en deja vu, säger Harry Kane.

– Innan varje match så visualiserar jag exakt hur jag ska göra mål, jag har alltid gjort så. Jag blir väldigt detaljerad, jag ser motståndarna och gräset framför mig. Den här gången föreställde jag mig motståndarna i Arsenal-matchställ och fick gåshud.

När lagen stod uppradade i spelartunneln blev känslorna än starkare.

– Jag tänkte; ”Okej, det tog mig tolv år. Nu kommer vi verkligen få se vem som hade rätt och vem som hade fel, säger Kane.

– Mitt andra mål, segermålet, i den 86:e minuten var ett mål som jag aldrig hade kunnat drömma om att jag skulle göra. Det var en nick, förmodligen den bästa jag någonsin gjort, och känslan när den gick i mål... Jag har aldrig känt ett sådant rus genom hela min karriär.

”Väntar en stor match i Champions League”

Det var inte sista gången som Harry Kane gjorde mål på Arsenal. Även i helgens Londonderby, det sista mötet innan resan till Turin, klev han av som matchhjälte.

Foto: IAN KINGTON / IKIMAGES

Efteråt höjde Mauricio Pochettino sin spelare till skyarna.

– Det är fantastiskt, allt han har åstadkommit. Jag är så stolt och glad över att ha honom i laget, säger Pochettino.

– Med de här tre poängen i bagaget anländer vi till Champions League. En turnering som berör fans, berör oss och som du drömmer om att få spela i.

Harry Kane håller med sin tränare. Han vet också att mycket hänger på honom om det ska bli något jubel i Turin under tisdagskvällen.

– Det väntar en stor, stor match i Champions League, säger Kane.

– Nu måste vi se till att bygga vidare på det här som vi har åstadkommit. Se till att hålla upp farten.

Matchen mellan Juventus och Tottenham har avspark 20:45.

Så spelas åttondelsfinalerna i Champions League 00:24