Asbaghis Blåvitt-varning: ”Ekonomin värre än någonsin”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

FOTBOLL

GÖTEBORG. Stora luckor gapar i IFK Göteborgs truppbygge inför 2019.

De allra flesta av dem kommer fyllas med spelare från den egna akademin.

Förklaringen är enkel.

– Självklart behöver vi få in några spelare, men ekonomin är värre än någonsin, säger tränaren Poya Asbaghi.

I vanliga fall brukar IFK Göteborgs A-lag inleda försäsongen inför kommande år i början av december. I år har laget likt de flesta andra allsvenska lag i stället fått ledigt hela december efter att ha fortsatt träningen ett par veckor efter den allsvenska avslutningen i november.

– Jag är allergisk mot att hacka upp ledigheten i november och december. Då blir spelarna aldrig riktig lediga mentalt. De ska längta tillbaka och sedan vara redo för 10–11 månader med fotboll varje dag och varje helg, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

Så i stället inleder Blåvitt sin försäsong 3 januari och spelar första träningsmatchen drygt två veckor senare, 19 januari, hemma mot Stabaek.

Vill ha spelande mittfältare

Frågan är med vad för trupp?

Av spelarna som porträtteras på klubbens hemsida så är det totalt elva spelare som slutar, inte får förlängda avtal, överväger att flytta eller är i en längre rehabfas.

Vilken lagdel behöver ni förstärka mest i?

– Centrallinjen är viktig och där är vi tunna på flera håll. Om man ser till våra mittfältare så har vi många duktiga löpande sådana. Vi skulle må bra av att ha en mittfältare som är bra på att styra spelet på ett annat sätt, säger Poya Asbaghi i ett längre samtal hemifrån Uppsala där han är på semester.

– Vi kommer plocka upp spelare från akademin och jobba med deras utveckling. Vi måste vara väldigt tydliga med förutsättningarna utåt så att inte kraven på spelarna blir större än de faktiska resurserna. Så har det inte varit i år, säger Asbaghi.

Målet 2019 kommer vara att hänga kvar i allsvenskan?

– Det får klubbledningen tydligt säga något om, det är inget jag vill uttala mig om.

Under sommarens transferfönster ville IFK Göteborg värva Gif Sundsvalls David Batanero.

– Det är ingen hemlighet att jag beundrar honom som spelare, men han är alldeles för dyr för oss. 

Ett annat alternativ är sannolikt kontraktslöse Astrit Ajdarevic, 28.

Samtidigt som spelarna har varit lediga har övriga delar av personalen i IFK Göteborg ägnat delar av tiden åt ett stort strategiarbete under ledning av nye klubbdirektören Max Markusson för att en gång för alla få den sedan många år ekonomiskt hårt ansträngda tidigare storklubben på rätt köl, med klara mål och vägar att nå dit.

Har du fått någon budget för A-laget?

– Det är något vi diskuterar. För tre år sedan var ekonomin och de svarta hålen större, men då spenderades det mer pengar. Nu håller ekonomin på att stabiliseras, men nu kommer vi i gengäld spendera mindre än vad jag någonsin kan minnas att Blåvitt gjort tidigare. Men självklart behöver vi få in några spelare.

Ändå har ni sålt Pontus Dahlberg för en stor summa relativt nyligen.

– De pengarna försvinner. Det finns stora svarta hål att täcka upp sedan många år tillbaka. 

Har du fått någon bra förklaring hur det har kunnat bli så här?

– Jag tycker att Max Markusson har haft en tydlig genomgång med personalen vad det är som har försatt klubben i den här situationen. Markusson har gjort en enorm skillnad genom sättet att informera oss. 

Dålig interninformation

– Jag vill inte rikta någon kritik mot Mats (Gren) eller någon annan enskild i IFK Göteborg, det är mer mot klubben som helhet att kommunikationen inte har varit bra. Jag fick förklarat att 2018 skulle innebära besparingar men att vi till sommaren skulle kunna investera med hjälp av Pontus Dahlberg-pengarna och till vintern skulle vi kunna värva ytterligare för att vara med i toppen av allsvenskan 2019 igen.

– När Mats Gren berättade det för mig så tror jag inte att han ljög. Jag tror inte han hade tillräckligt bra information. Kommunikationen genom alla led i klubben har inte varit tillräckligt bra. Det har förändrats nu. Vi vet vad som gäller – och det är totala motsatsen till det jag fick reda på för ett år sedan.

Det innebär?

– Vi kommer skära ner ännu mer, det kommer investeras mindre för att sakta men säkert bygga upp ekonomin. På kort sikt kommer det inte hända mycket på transfermarknaden. 

Vad är det som slagit så fel?

– Det finns personer inom klubben som är bättre på att förklara det, men min bild är man budgeterat för högt. När man inte säljer spelare för ett visst belopp så går det inte ihop – och så har det varit i många år. Vi har kommit fram till att klubbens ekonomi inte kan stå och falla med om vi klarar av att sälja spelare eller inte. Vi måste skapa en tryggare ekonomi på sikt. 

Hur är det att vara tränare i den här situationen?

– Det är skönare att komma till en klubb som har större resurser än vad folk tror. Här är det tvärtom. Nu får vi vrida och vända på varje sten, scouta och hitta fynd.

”Klubbens tuffaste period”

– Det hade varit bättre om jag känt till det här för ett år sedan så hade jag sluppit bli lite besviken längs vägen. Nu är jag fortfarande stolt över att vara tränare för IFK Göteborg, det är inspirerande. Jag ser att jag har ett viktigt jobb att genomföra under klubbens tuffaste period. Förmodligen kommer vi under den här tiden inte kunna vara med och slåss om allsvenskt guld. Det kommer andra tränare i Blåvitt få skörda frukterna av – om jag inte blir kvar här längre än min kontraktstid (2020).

Du känner fortfarande att du vill vara tränare för IFK Göteborg?

– Ja, så länge jag känner att alla i klubben jobbar enligt samma linje och står enade så är det fortfarande extremt motiverande att vara tränare för Blåvitt.

Vilken typ av fotboll kommer det här nya, rekordunga IFK Göteborg spela 2019?

– Jag har fortfarande min grundtanke hur jag vill spela med system och arbetssätt. Jag vill försöka få till en trupp som behärskar det. Men står jag där i januari och ser att den inte är byggd för det så får jag utgå från det jag har. 

Där bollinnehav är viktigt?

– IFK Göteborg anställde mig med tydliga uppdraget att förändra sättet som Blåvitt spelade fotboll. Jag vill fullfölja det arbetet. Min filosofi är att vi ska föra matcherna, där har jag svårt att se att jag skulle ändra mig.

Trebackslinje?

– Jag utgår gärna från det systemet, men så gäller det också att ha spelartyperna för det. Men i grunden en kombination mellan 3-4-3 och 3-5-2, säger Poya Asbaghi.

Fotnot: Poya Asbaghi har efter publicering velat förtydliga ett citat kring ekonomin i IFK Göteborg till att det han menade specifikt gällde utrymmet för värvningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.