Publicerad:
Uppdaterad:

Safari ringde och övertalade Fransson

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Klar för storklubb – tack vare svenske lagkamraten

Alexander Fransson.
Foto: TT
Alexander Fransson.

Abu Dhabi.

Det blev FC Basel för Alexander Fransson.

Storklubben kan tacka Behrang Safari för det.

– Han ringde mig och sa: "Det är inget att tveka på. Kom hit så tar jag hand om dig", berättar mittfältaren.

Foto: TT
Safari uppmanade Fransson att välja Basel.

Det är inte vilken klubb som helst som IFK Norrköpings Alexander Fransson skrivit på för. FC Basel har lyckats med det som Malmö FF försöker uppnå: att bli en ständigt bjuden gäst till Champions League- och Europa League-gruppspelen. Den schweiziska storklubben förfogar över mängder av klasspelare: Shkelzen Gashi, Walter Samuel, Zdravko Kuzamanovic, Breel Embolo, Marek Suchy, Mohamed Elneny och ytterligare ett par profiler.

Safari ringde upp

– Det känns jättebra. Jag är redo att ta det där klivet nu. Att komma till en sådan klubb som Basel – som alltid är med ute i Europa – det känns verkligen stort, säger Fransson och fortsätter:

– Det är bara att titta på vilka spelare som de fått fram. Det är en häftig miljö.

Svenske vänsterbacken Behrang Safari spelar också för klubben. Han var givetvis inte sen med att försöka övertyga Fransson om Basels storhet.

– Jag snackade med honom. Han ringde mig och sa: "Det är inget att tveka på. Kom hit så tar jag hand om dig. Du kommer trivas skitbra". Det kändes bra.

Vad det ett viktigt samtal för dig när du valde klubb?

– Det var självklart viktigt. Han har varit där länge och man kan lita på honom när han säger att staden och klubben är jättebra. Det är inga konstigheter alls. Han berättade bara positiva saker.

Drömmer om EM

Basel har de senaste åren experimenterat vilt med olika formationer. Klubben ställer ofta upp med en 3-5-2 eller 5-3-2. Det finns följaktligen tre centrala mittfältsplatser – vilket ger Fransson bättre möjligheter till en startplats.

– Det blir en utmaning. De ser mig som en central mittfältare och jag hoppas få chansen att visa vad jag går för.

Att knipa en startplats i mäktiga Basel skulle definitivt skicka en stark signal till Erik Hamrén om Franssons kvaliteter som spelare.

Drömmer du om en EM-plats?

– Det är klart att tanken finns där. Men det är en lång väg dit och många spelare som var med och tog oss dit. Det skulle vara en stor bonus.

– Men självklart drömmer jag om att representera mitt land på den allra högsta nivån.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: