Danska landslaget – inget att frukta

FOTBOLL

Svenskarna äter skalad och skivad frukt på träning

1 av 4

Landslagets fruktstund har blivit en liten snackis på sociala medier.

Vid varje träning står två ledare och skalar clementiner, delar kiwifrukter och radar upp bananer till stjärnorna.

– Jag skapar ett beroende, säger Blågults kostexpert Henning Svendsen.

Att fotbollsstjärnor skäms bort är inget nytt.

Men det är inte utan att det väcker lite reaktioner hos utomstående när två ledare står och skalar clementiner och delar kiwifrukter åt spelarna vid ett litet bord intill planen på varje landslagsträning. Clementinerna och kiwifrukterna placeras sedan i varsin svart ask medan bananerna prydligt radas upp på bordet.

Vid slutet av träningen kommer sedan spelarna och hugger in på fruktbuffén. Kostexperten Henning Svendsen är ansvarig för fruktbordet och får ofta hjälp av massören Mats Kellerstam.

– De ska få den servicen när vi ändå står där och kan göra det, säger Svendsen.

Skalas inte i pressrummet

Men skämmer ni inte bort dem?

– Går du förbi en skål med apelsiner, kiwi och äpplen tar du inget. Men går du förbi en skalad clementin eller en delad kiwi tar du den lättare och käkar. Sedan har de tränat stenhårt och de får inte stå där för länge, de ska in i duschen och sedan ha mat inom en timme.

Men rada upp bananerna så prydligt...

– Det är typiskt mig! Det är ju skojigare att äta om det ser trevligt ut.

Frukterna är inte skalade eller skivade i pressrummet...

– Nej, och ni har inte ätit av dem heller. Det har vi kollat, säger Svendsen.

Blir ni inte bortskämda, Robin Olsen?

– Nej, varför skulle vi bli det.

Ni får det skalat och allting?

– Det är enkelt att gå förbi och äta direkt. Det är inget jag har tänkt på, säger målvakten.

Vill ”lura”

Svendsen har en baktanke med upplägget där han försöker ”lura” spelarna till att äta mer frukt över huvud taget.

– Jag skapar ett beroende. Jag tror att de här spelarna äter kiwi och mandariner privat också nu. Och då skalar de definitivt dem själva, ler Svendsen.

Det Zlatan gör med en apelsin gör du med en clementin, Henning? Eller vad gör du med den mer än skalar?

– Haha, jag är en gammal handbollsspelare (ett år i elitserien med Wasaiterna) så jag slänger den (skratt).

Nej, frukt ska absolut inte kastas, betonar Svendsen.

– Vi har mycket frukt och grönsaker i samband med måltiderna också. Jag hoppas unga spelare förstår hur viktigt det är.

Här är fler FRUKTansvärda historier

Slappnade av i fruktdisken

Efter att ha fått en sko sparkad i huvudet av Sir Alex Ferguson och sedan flyttat till Real Madrid var David Beckham 2003 en av världens mest påpassade personer. Hur han hanterade uppståndelsen? ”När jag kommer hem lever jag ett vanligt liv med min familj. Jag åker till snabbköpet, folk blir förvånade när dom ser mig köpa frukt, men jag gillar det”, sa han då.

Blev inlåsta i omklädningsrummet

Det låter som en Norgehistoria, men är sant. I VM-premiären i handboll 2009 saknades två norska spelare. Anledningen var att de blivit inlåsta och bortglömda i omklädnings­rummet. ”Vi stod där inne och käkade frukt, till slut började vi sjunga nationalsången”, sa Ole Erevik, en av spelarna.

”Vad fan, du kan ju döda någon!”

Peter Lundgren gjorde Roger Federer till världens bäste tennisspelare. Dessförinnan tränade svensken Marcelo ­Rios – som dock ofta var mer i behov av en psykologisk coach. ”Herregud, vilka saker jag upplevde. Under Öppna franska bodde vi högst upp på hotell Concorde Lafayette i Paris. En dag öppnade han ett fönster och började kasta frukt på folk som gick på gatan 100 meter nedanför. Jag sa: ’Vad fan håller du på med? Är du inte klok? Du kan ju döda någon!’. Han bara garvade och fortsatte kasta.

Matchen blev bananas

Franska Öppna 2012 blev helt bananas. Efter en maratonboll, 38 slag under en hel minut, segnade bulgaren Grigor Dimitrov ihop av kramp och på andra sidan nätet kräktes Richard Gasquet. Efteråt skyllde fransmannen på en frukt. ”Den bananen ligger fortfarande kvar på planen.”

Fruktansvärt, tycker Sjöstrand

Han vräker sig fram för bollar som slungas mot honom i hundra kilometer i timmen. Men frukt? Nej, det är fruktansvärt tycker Johan Sjöstrand. ”Jag tycker inte det är gott bara. Det smakar illa. Jag stoppar inte i mig en frukt frivilligt. Det gäller bär och sånt också.”

Skulle bli bättre med godisstopp

I början av 2011 prickade Johan Elmander fortfarande in en och annan boll för Bolton i Premier League. Men han ville bli bättre – med hjälp av godisförbud. ”Jag har lagt av med godis och lagt om matvanorna inför säsongen. Jag tar en frukt i stället för godis”, sa han då.

”Det Carew gör med en fotboll...”

Inför en landskamp 2002 kritiserade Norges John Carew Zlatan Ibrahimovics trollkonster. Svaret från Ibra var rappt: ”Det Carew gör med en fotboll gör jag med en apelsin”.

Ett päron bröt premiären

Den allsvenska premiären för Djurgården och Mjällby för två år sedan slutade i en skandal. I samband med gästande Mjällbys 1–0-mål kastades flera föremål in av publiken, däribland ett päron som träffade Gbenga Arokyo. Matchen bröts och Mjällbys tilldömdes segern med 3–0.

Frukten var brons värd

För två år sedan tog Sverige brons i U17-VM. Segerreceptet? Frukt, så klart. Efter segrarna firades det med frukt och glass.

Tacken: En fruktkorg

Lars Lagerbäck ledde Sverige i tolv år och fem mästerskap. Tacken från spelarna efter hans sista landskamp 2009? En fruktkorg.

Varvar ner med Nutella

”Du är vad du äter”, heter det. Men det lyssnar inte Gerard Pique helt på. Efter Barcelonas matcher får alla spelarna önskad mat serverad till sig och Pique nöjer sig med en macka med Nutella. Som tur är tar han lite frukt till också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark