AIK hjälper flyktingbarn

Av: Oskar Månsson

Publicerad:

FOTBOLL

”Vi gör det för att hjälpa till, som en humanitär insats”

Miljontals människor är på flykt i världen.

Nu har AIK tillsammans med Solna gymnasium och Solna stad startat upp ett projekt för att hjälpa ensamkommande flyktningbarn.

– Idrottens språk är enkelt, så därför vill vi bidra, säger AIK:s ordförande Johan Segui.

Flyktingsituationen är akut på många håll i världen. Inbördeskriget i Syrien och andra konflikter och oroligheter i framförallt Mellanöstern och Afrika har lett till att miljontals människor är på flykt.

Nu vill AIK hjälpa ensamkommande tonåringar som har hamnat i Solna med omnejd. Tillsammans med Solna gymnasium och Solna stad har klubbens fotbolls-, basket- och boxningssektion startat upp ett projekt där ensamkommande flyktingar välkomnas in i klubben på olika sätt. Bakom initiativet står bland annat Janne Lindh, lärare på Solna gymnasium och initiativtagare till värdegrundsarbetet AIK-stilen.

”Humanitär insats”

– Tanken är att ensamkommande ska slussas in i vår verksamhet så att de får något att göra på fritiden. Lära känna svenska kamrater och den goda delen av det svenska samhället höll jag på att säga. Dels vill vi få in dem i våra lag, men också hjälpa till med enkla saker som att gå på våra fotbollsmatcher, få rundturer på träningsanläggningen och liknande. Enkla saker för oss, men som kan betyda mycket, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Segui uppskattar att det finns 350-400 ungdomsledare inom de tre sektionerna, och att de flesta kommer att beröras av projektet.

– Vi gör det för att hjälpa till, som en humanitär insats. Vi hjälper med det som vi är bra på, det vill säga idrott och att ta hand om barn och ungdomar. Inom idrotten spelar det ingen roll vilket språk som man pratar, reglerna är de samma över hela världen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN