”Besviken om någon ballar ur”

Publicerad 2015-06-23

Fyra makthavarna ska hålla ihop truppen i ödesmatchen

Ska visa vägen John Guidetti gjorde mål i premiären mot Italien. I ödesmatchen mot Portugal ska han och Oscar Lewicki anföra det svenska U21-landslaget.

BRNO. Det finns fyra ­hemliga makthavare i den svenska U21-truppen.

Nu litar förbundskapten Håkan Ericson på att de håller ihop truppen när Sverige går in i det ­avgörande läget av EM.

– Jag skulle bli oerhört besviken om en eller a­nnan ballar ur då, säger Ericson.

Hemligheterna om U21-landslaget: ”Han är lagets Casanova...”

Förbundskapten Håkan Ericson tar de taktiska och slutgiltiga besluten i det svenska U21-landslaget. Men i truppen finns det en viktig kvartett – ett spelarråd – som han tar hjälp av.

– Vi har faktiskt alternerat lite grann. Vi har ju (Oscar) Hiljemark som är kapten, (Alexander) Milosevic som är vicekapten, och sen har ofta John (Guidetti) och (Oscar) Lewicki varit med i den konstellationen. Där stämmer vi av vid princip varje läger, vi har ett möte med dem. I Serbien hade vi nästan en tvåtimmars­sittning ihop och planerade allt vi skulle göra inför s­ommaren, säger Ericson.

”Bästa skyltfönstret”

Under det här mäster­skapet har det än så länge bara funnits positiv energi utåt.

Man har sett hur Milosevic och Guidetti har hållit brandtal inför matcherna, Guidetti har även drivit på fansen – på och utanför p­lanen.

Men Ericson är fullt medveten om att det kan finnas missnöjda spelare i truppen eftersom åtta spelare inte har gjort en enda minut i EM.

– Vi har inte varit i det l­äget än. Jag skulle bli oerhört besviken om en eller annan ballar ur då. Men då kommer jag och gruppen ta hand om det. Det minsta n­egativa som händer skulle ta energi nu. Men jag märker inga som helst sådana signaler än så länge, säger han.

– Jag vet att det är många som spelar för kontrakt. Om man sätter sig in i deras bild också, de har gått all in på fotboll. De har ingen annan utbildning, det här är det bästa skyltfönstret som finns. Men hamnar du i ett läge där de är här för att ­visa upp sig kommer vi aldrig kunna prestera. Om vi får laget att prestera får de chansen att visa upp sig. Som till exempel med K­iese. Om vi inte hade fungerat mot Frankrike hade han s­äkert inte varit proffs i Frankrike just nu. Du kan inte göra en ”one man race”. Men de här killarna är mogna.

”Skickar bra signaler”

Precis som vanligt, dagen efter en match, tog han ett snack med några spelare om förlusten mot England. Förbundskaptenen gör alltid det för att få in syn­punkter, diskutera och ­argumentera.

– Den delen är viktig, att jobba på det personliga ­planet. Lyssna på deras r­eaktioner. Och det är likadant på träningar dagen ­efter match. Att man verkligen är hos de som inte startar, att man visar uppmärksamhet där och verk­ligen suger i sig vem som ser het ut. I går hade vi en spelare som inte startade som drev det positiva snacket i omklädningsrummet. Det skickar bra signaler, säger Ericson.

Vem var det?

– Nej, det vill jag inte ­säga.

”Får ta ansvar”

Med största sannolikhet var det Milosevic som talade till sina medspelare. Han har tagit den rollen flera gånger under mästerskapet. Före match, i halvtid och e­fter match.

– Om man får komma ner i paus när man var avstängd vet jag inte med reglerna. Men det var såklart tråkigt första dagen att man blir utvisad, men sedan får man försöka ta lite ansvar, pusha grabbarna och vara positiv, säger Milosevic.

Läs Nivas krönika om laget

Hemligheterna om U21-landslaget: ”Han är lagets Casanova...”

De har inte spelat EM än

 Andreas Linde

 Jacob Rinne

 Branimir Hrgota

 Arber Zeneli

 Kristoffer Olsson

 Sebastian Holmén

 Pa Konate

 Simon Gustafson