Hamrén om skandalen i kvalet: ”Jättetråkigt”

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

1 av 2

EM-kvalmatchen mellan Montenegro och Ryssland bröts efter att målvakten Igor Akinfejev träffats av en bengal i huvudet.

Uefas straff kan få konsekvenser för Sverige.

– Jag haft bilden av att att vi vinner och de (Moldavien och Ryssland) spelar oavgjort, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Foto: TT
Erik Hamrén.

Dagen efter segern mot Moldavien borta (2-0) kunde förbundskapten Erik Hamrén och hans landslag ägna sig åt återhämtning.

Landslagsledningen var förstås även lite uppdaterade på händelseutvecklingen kring skandalen i EM-kvalet mellan Montenegro och Ryssland.

– Jag har inte följt det så noga. Jag fick en lite snabb briefing av Reine Almqvist som var på matchen och fick veta hur han uppfattade det, säger förbundskapten Erik Hamrén lördagens presskonferens.

Det är i dagsläget oklart vad som kommer att hända med resultatet, men det troliga är att Ryssland tilldöms segern med 3-0.

– Det är Uefa som bestämmer om straffet. Men det är tråkigt, jättetråkigt att det ska avgöras på andra sätt än genom att spela fotboll. När jag har haft den här matchen i huvudet har jag haft bilden av att att vi vinner och de spelar oavgjort. Det stod också 0-0 när matchen bröts. Det är lite tråkigt, på det sättet, säger Hamrén och fortsätter:

– Men vi kan inte påverka utgången. Det är mer trist för fotbollen än det är för oss.

Fördes till sjukhus

Fredagens match mellan Sveriges närmaste utmanare om andraplatsen i kvalgruppen, Montenegro och främst Ryssland avbröts efter turbulens från läktaren i Podgorica.

Först var det Rysslands målvakt Igor Akinfejev som träffades av en bengal i matchens inledning. Han fick föras till sjukhus för att få sina skador undersökta. Matchen avbröts men återupptogs igen efter 30 minuter.

Men med en kvart kvar avbröts matchen igen och återupptogs aldrig. Detta efter att Rysslands Roman Sjirokov, som missade en straff, fick saker kastat mot sig.

Ärendet kommer att hamna i Uefas disciplinnämnd, men först inväntar man alla rapporter från domare och matchdelegater. Det är oklart hur lång tid detta kommer att ta, men uppfattningen är att Ryssland kommer att tilldelas segern mot Montenegro med 3-0 och kommer i så fall efter fem spelade matcher att ha åtta poäng. Sverige har nio poäng efter fem matcher.

Sverige möter Ryssland i september på bortaplan. Men redan på tisdag väntar Iran i en träningsmatch på Friends Arena. Pontus Jansson, som inte spelade i går på grund av skada, har skickats hem från truppen och kommer inte att ersättas. Om någon från Moldavienmatchen ska vila vet Hamrén inte än.

– Jag vet inte just i dag. De som tränade var det full fart på. Emil Forsberg har en känning i axeln men tränade hela träningen. Jag har dålig koll på hur de andra har det, men det var många som var slitna i går, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM