”Elakt mot Hamrén”

1 av 2
FOTBOLL

Kritiken mot förbundskaptenen Erik Hamrén i Iran-frågan har fått Svenska Fotbollförbundet att reagera.

Sent på söndag kväll tog Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson kontakt med Sportbladet.

– Det är elakt mot Erik. Vi tycker att det är ojuste för han har följt den princip som vi har inom förbundet, säger Karl-Erik Nilsson.

Foto: Karl-Erik Nilsson.

I november berättade Svenska Fotbollförbundet att det skulle bli en vänskapslandskamp mot Iran i slutet av mars.

Under de månader som har gått har landslagsledningen vid ett par tillfällen diskuterat insikten om att det kommer att bli frågor kring ett politiskt laddat Iran, där kvinnoförtrycket är känt och regimen ifrågasatt.

Dagen efter segern mot Moldavien (2-0) frågade Sportbladet Erik Hamrén om det betyder något särskilt för honom att möta Iran då det finns en annan politik kring det landslaget och det landet.

– Vi har sagt det tidigare att det är inte jag som sköter politiken i förbundet utan det gör styrelsen och jag tittar på det fotbollsmässiga och för mig känns det spännande att möta Iran, svarade Erik Hamrén.

Fick kritik

Både Sportbladet, Expressen och Fotbollskanalen har riktat stark kritik mot Hamrén för att han duckat på frågan och inte tagit chansen att ge sin åsikt, något som de svenska spelarna gjorde på söndagens pressträff.

Den starka kritiken mot förbundskaptenen har diskuterats inom Svenska fotbollförbundet och på sent på söndag kväll tog ordföranden Karl-Erik Nilsson kontakt med Sportbladet.

Det är första gången under fyra år som Karl-Erik Nilsson tagit ett liknande initiativ.

– Det blev en orättvis hantering av Erik. Man klistrar på Erik värderingar som är så långt från honom. Bilden av Erik har blivit väldigt orättvis, säger Karl-Erik Nilsson som poängerar att Erik Hamrén tidigare tagit avstånd i liknande frågor.

– Vi tycker att det är ojuste för Erik har följt den princip vi har, det är klart att han får uttala sig i den här typen av frågor men han ville verkligen fokusera på det sportsliga.

Försvaras

Han kritiseras för att han inte tar chansen att, trots fördelningen av ansvarsområde, säga vad han tycker kring den politiska situationen som råder i Iran. Att han var för feg helt enkelt?

– Jag är helt övertygad om att han har en stark värderingskompass men hans uppdrag är att ta ansvar för det sportsliga. Han valde att koncentrera sig på det och det har vi respekt för.

Ni har länge känt till att Sverige ska spela den här matchen, ni har inte på vägen fram diskuterat att det vore lämpligt att Sveriges förbundskapten tog avstånd från till exempel kvinnoföraktet i Iran och berättade om det?

– Nej, jag har inte diskuterat det med Erik och jag vet inte i vilken mån han har diskuterat det med andra. Det är den här typen av uppdelning som vi har, men han har självklart ingen munkavle på sig när det gäller de här frågorna.

Borde han inte enligt din uppfattning tagit den möjligheten?

– Jag tror att han valde det säkra före det osäkra. Det är en skör gräns. Han har sin fulla rätt att uttala sig om den här frågan, men Erik följde den princip vi har.

Spelarna uttryckte sin åsikt tydligt och klart och tog avstånd från kvinnoförakt och regimen i Iran, lyder de under en annan princip?

– De får alltid uttrycka sina personliga uppfattningar, det lägger vi oss aldrig i. När det gäller en rollfördelning har förbundskaptenen det sportsliga ansvaret och styrelsen det politiska.

”Fullständigt oacceptabelt”

Karl-Erik Nilsson har inte själv varit i kontakt med Erik Hamrén. Frågorna kan komma att lyftas igen under tisdagens presskonferens, men då påpekar ordföranden att det kommer att finnas folk som kan svara på frågor som inte ligger på förbundskaptenens bord.

Svenska handbollslandslaget valde under VM i Qatar, både ledare och spelare, att fördöma landets rådande förhållanden.

Karl-Erik Nilsson säger nu att ansvarsfördelningen mellan förbundskapten och styrelse kan komma att diskuteras.

– Vi utvärderar våra policys efter säsong, säger han.

Hur ser du då på att Sverige möter ett politiskt laddat Iran?

– Det som sker där är fullständigt oacceptabelt. Vi hade många diskussioner innan vi accepterade detta  Sen när vi kunde addera en flicklandskamp till avtalet skapade detta möjligheter. 

Finns det en risk att det blir ett propagandajippo?

– Vi vet inte hur regimen hanterar detta. Men det kommer att bli en mångfald på läktarna som man inte är van att se i Iran.