Norling om Bajen: "Får tufft att hamna på övre halvan"

FOTBOLL

Sportbladet träffade Branns tränare

1 av 2 | Foto: Rikard Norling är nu tränare för norska Brann.

Den förre AIK- och Malmö FF-tränaren Rikard Norling, numera i Brann, fick se sig besegrad av Hammarby med 3–2 i lördagens träningsmatch.

Men Norling tycker inte att Bajen bör snackas upp allt för mycket.

– Det kan bli tufft för dem att hamna på övre halvan, säger han.

Rikard Norling hade ett jobbigt debutår i Norge. Trots stora förväntningar inför säsongen åkte Brann överraskande ur Tippeligan, och nu får den svenske mästartränaren börja om i andradivisionen.

Men motivationen är det inget fel på.

– Det är en fantastisk klubb där man har ett kravställande, en iver att bli bättre. Det finns resurser och en stor portion passion vart jag än vänder mig, från fans, organisation och spelare, säger Norling när Sportbladet träffar honom efter träningsmatchsförlusten mot Hammarby på Tele2 arena.

Måste upp direkt

Hur är förväntningarna?

– Stora, det är samma som förra året. Förväntningar om att vi ska vinna.

Ska ni upp direkt?

– Ja, det går inte att prata i andra termer.

Kan man dra paralleller till när du tränade AIK i superettan 2005?

– Ja, i och med att det är stora klubbar och att vi ska upp direkt. Men i övrigt så är mycket mer på plats nu. I AIK försvann allting: styrelse, sportchef, halva laget. Det var i princip tolv spelare och resten var ett tomt ark. Här är arbetsorganisationen satt. Det är tillfälligt med vd och sportchef men mycket tyder på att det blir permanent. Det är ett medlemsmöte i slutet av april, då bestäms det.

Längtar du hem till AIK någon gång?

– Jag är en oerhört lycklig tränare i Brann. Jag är bördig i AIK, så är det, men jag stoppar där. Vad ska jag säga? Andreas (Alm) är en fantastisk tränare.

Har du koll på AIK? Följer du det noggrant?

– Jadå, ganska noggrant.

Vad tror du om säsongen som kommer?

– Tror det kan bli bra. Malmö är enormt starka och imponerande så det är inte lätt att ta sig an dem. AIK är ett av lagen som skulle kunna göra det, men man ska nog balansera upp det lite. I år är det svårare jämfört med de tidigare fyra åren som Andreas har tränat AIK.

På vilket sätt?

– Dels för att Malmö är så starka. Och Göteborg...det är många lag som är bra. Nivån har höjts ytterligare ett snäpp för att vinna SM-guld. Men jag hoppas att det går.

Inte haussa för mycket

Att Norling har acklimatiserat sig till vårt grannland märks på sättet som han talar på, för norska ord smyger in ibland: halvlek blir omgång, måste bli må.

– Ja, jag har förstått det. Min fru säger samma sak, säger Norling med ett leende.

Vad tror du om Hammarby då?

– Om de kommer på övre halvan så har de gjort det bra, men det kan bli tufft.

Du tror det?

– Ja, jag tror det. I dag gick de och väntade på premiären och fick kanske inte hela kapaciteten men de får nöja sig med det (en placering i mitten) och se allt annat är bonus. Det är nog bra att inte haussa upp det för mycket.

Den risken finns det nog. De första hemmamatcherna är redan slutsålda.

– Det är inte lätt att säga till alla dem att man ska säga att ha en balanserad ingång på säsongen, det brukar inte funka på det sättet (skratt). Det blir spännande att se hur det går.

ARTIKELN HANDLAR OM