Söderberg spelade som Noby Stiles

Så var förbundskaptenen som spelare

...och Tommy Söderberg var Sveriges Nobby Stiles.

Eller i varje fall Ängby IF:s och Solvallas.

- En riktig slitvarg, spelförstörare och hänsynslös både mot motståndare och sig själv - som Nobby Stiles, säger gamla lagkamrater till Söderberg.

Englands VM-guldlag 1966 sprang en tandlös, oteknisk, tunnhårig terrier runt på mittfältet och gjorde livet till ett helvete för motståndarnas speluppläggare samtidigt som han plöjde djupa fåror i de engelska gräsmattorna.

Han hette Nobby Stiles.

Och hade många likheter med den tunga och pådrivande slitvarg som hjulbent gnodde runt på Ängby IF:s mittfält vid samma tid.

- Jag skulle vilja jämföra Tommy med Nobby Stiles, säger Björn Lindberg, som är jämnårig med Söderberg och kom samtidigt till Ängby IF från grannområdet Blackeberg, där de båda växte upp.

Rolle Carlsson är tio år äldre än Söderberg och blev hans förste tränare i Ängby när det kraftiga energiknippet kom till klubben som nioåring.

"En fruktansvärd vilja"

- Tommy hade en fruktansvärd vilja. Han var en grovjobbare och lojal lagspelare. Ganska långsam och ingen tekniker. Han spelade på gränsen, men aldrig fult, säger Rolle, som även spelade med Söderberg i a-laget i divison fyra i slutet av 1960-talet.

"Underbart! Härligt!", ljöd det över Ängby idrottsplats redan i början av 1960-talet.

Spontaniteten fanns där redan då.

- Ja, det där är Ängby-jargongen. Det var mycket sånt snack - Solvalla-snack, säger Rolle Carlsson.

Mycket Solvalla

Solvalla, ja. Redan på 1960-talet snackade Söderberg om en "lyster pälsdräkt".

- Fotbollen blev lite lidande. Det blev lite mycket "Valla" emellanåt. Men han tränade också mycket fotboll själv, säger Rolle.

När det gäller Söderbergs ledaregenskaper är minnesbilderna inte helt samstämmiga.

- Få ihop V65:an till Solvalla - det var Tommys stora grej, säger Ola Barkengren, en annan lagkamrat i Ängby. Men visst hördes och syntes han både på plan och i omklädningsrummet.

- Tommy visade ledaregenskaper redan då. Han försökte få med oss andra. Han ville så väldigt mycket, säger Björn Lindberg.

Slutade som 25-åring

Rolle Carlsson menar att "ledaren Tommy Söderberg" skapades först när han tog över Brommapojkarnas duktiga juniorlag som 25-åring och själv slutat spela:

- Då växte han.

Men under Ängby-tiden var Söderberg inte den som tog till orda i omklädningsrummet och förklarade hur man skulle spela:

"Inget taktiskt snille"

- Han var inget taktiskt snille, utan en pådrivare med en jävla vilja, säger Björn Lindberg.

Viljan till trots verkade han aldrig ha några stora ambitioner att spela högre upp i seriepyramiden.

- Han ville spela med sina kompisar och ha kul. De var ett helt gäng från Blackeberg. Han gick ju sedan till Continental, och de låg i lägre divisioner. Ambitionerna kom senare, och då som tränare, säger Rolle.

Ambitioner som fört Blackebergskillen med den vaggande gången ända in i kaklet - till det finaste jobbet man kan ha i svensk fotboll.

Blev förbundskapten för landslaget 1997

Johan Flinck

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.