Klassiska lag i omstarten av allsvenskan - dessutom ett återseende...

FOTBOLL

Martin Fribrock - vilket härligt återseende!

Helsingborgskillen med den känsliga vänsterfoten blev jag förtjust i redan när jag såg honom för första gången för snart två år sen.

Då var Martin bara 16 och gjorde självmål...

I går var han en av anledningarna till att Helsingborg fick häng på allsvenska toppen, och att ett uddlöst AIK sjönk längre ned i bottenträsket.

En nystart på allsvenskan med ett möte mellan två klassiska lag, Helsingborgs IF och AIK, som samtidigt varit vårallsvenskans största floppar; tippade topplag som de var båda två.

Till omstarten hade AIK förstärkt med en 35-åring, en 34-åring plus en ny tränare från Prag - Helsingborg med en 32-årig finländare från skotska Hearts plus en 20-åring och en 17-åring ur egna led.

Visst var Krister Nordin, 34, planens främste, men nog finns det något mycket sympatiskt i att Sören Cratz satsning på egna ungdomar kan löna sig så att Helsingborg till och med tillåts vinna.

Efter en tråkig första halvlek där plan verkade alldeles för liten för alla som sprang i vägen för varann, kom så en andra halvlek att tacka för.

Alvaro Santos snuvar Teddy Lucic och prickar Tommi Grönlunds panna, 1-0; Conny Rosén bjuder Krister Nordin på ett "välkommen-tillbaka-mål", 1-1; Marcus Ekenberg visar med en utsökt avvägd lobb att en målskytt alltid ska söka målet och Daniel Andersson är chanslös, 2-1.

Helsingborgs nya ungdomliga vänstersida med Christian Järdler, 20, och Martin Fribrock, 18 om en dryg månad, var inte direkt inblandad i något av målen - de gjorde en toppmatch ändå.

För Järdler från Ängelholm handlade det om allsvensk debut. Fribrock från lilla Askeröd i Hörby kommun, dryga milen söder om huvudorten, hade redan spelat sex minuter i vår; som inhoppare mot Malmö FF i 2-3-derbyt i början på maj.

Första gången jag såg Martin Fribrock spelade han i landslaget, P 16-upplagan.

Jag hade av Tommy Söderberg fått rådet att kolla in "den här fantastiska årgången" och gjorde det mot Slovakien på Mjällbys hemmaplan Strandvallen en augustidag 2000. Det blev storstryk, 0-4, men man såg att här fanns massor med talang.

Snabb och teknisk

Letar upp mina anteckningar och ser, att han då spelade högermittfältare och i 63:e minuten har jag noterat: "0-4 nr 10 Martin Fribrock, självmål !!!".

Vad utropstecknen står för minns jag inte i dag. Däremot att Martin var oerhört snabb och teknisk, en inte alltför vanlig kombination, och att han slog fina inlägg.

"Den ende som kunde mäta sig med slovakerna i snabbhet med sin imponerande fotisättning" löd betyget i Sportbladet.

Inlägg och en inåtskruvad hörna i ribban såg vi även på Olympia, och hur underbart är det inte av Sören Cratz att ge lagets yngste spelare förtroendet att vara nummer ett både på hörnor och frisparkar.

Det är så man skapar vinnande förtroende.

Förresten, ännu ett citat ur P16-krönikan: "Ändå började det så bra, som när Billy Berntsson, Martin Fribrock, Andreas Dahl och Alexander Farnerud i första halvlek tog sig fram i ett flygande anfall med endast ett tillslag per man."

Fyra begåvade skåningar som i dag alla är allsvenska spelare: Berntsson i Malmö, Fribrock och Dahl i Helsingborg, Farnerud i Landskrona.

Martin Fribrock har spelat alla årets sex U18-kamper och närmast väntar en träningskamp mot Norge i Kungshamn 20 augusti, innan det är dags för EM-kval på Gotland 5-9 september: Kroatien (5/9), Polen (7/9) och Vitryssland (9/9).

Ingen fara, allsvenskan är spelledig då. Även A-landslaget är upptaget av spel, Lettland borta i EM-kval.

Där är Martin Fribrock ännu inte aktuell. Jag lovar att han blir.

ARTIKELN HANDLAR OM