Tankovic: ”Skjuter inte mig själv i foten”

DOHA.

Jonathan Levi hävdar att han är bäst i landslagstruppen.

Den förr så frispråkige Muamer Tankovic?

Han håller inte på med sånt snack längre.

– Jag skjuter inte mig själv i foten. Jag har blivit mognare, säger Hammarbyprofilen.

Det har ofta snackats om Muamer Tankovics form. Att han är otränad, käkar för mycket kebab och inte sköter om sin kropp. Den tiden är förbi. Hammarbys mittfältare har kört stenhårt under ledigheten för att komma till januariturnén i Qatar i toppform.

– Jag kan alltid bli ännu bättre, men jag har nog aldrig varit så här slim fit under en försäsong. Det känns väldigt bra. Jag har hållit igång med fystränaren Jimmy Lidberg, den assisterande Pablo Pinones Arce och kört tuffa pass.

Balanserad och harmonisk

Skälet är enkelt.

– Jag vill inte komma hit otränad och få en skada eller sträcka en muskel. Det går inte att komma hit och vara helt ur balans.

Nej, det märks att Tankovic är just i balans. Harmonisk, vältalig och mer försiktig i sina uttalanden än vad han tidigare gjort sig känd för. Under gårdagen slog Rosenborgs Jonathan Levi fast att han är den bästa svenska spelaren i januariturnéns trupp. När Tankovic får frågor om utspelet väljer han att hålla en låg profil.

– Jag visste att det här skulle komma, säger Tankovic och skrattar innan han fortsätter:

– Om han (Levi) tycker att han är bäst så tycker han det. Det är ingen stress för mig. Vem jag tycker är bäst håller jag för mig själv. Jag går inte i den där fällan längre, men jag hade nog gjort det för tre år sedan.

”Vem gör så egentligen?”

Han muntras visserligen upp av uttalandet, men har alltså inga planer på att gå i samma fotspår.

– Det är roligt, men jag tänker inte skjuta mig själv i foten. Jag vet inte om Levi är seriös, ingen aning, för vi har inte snackat om det. Men det är bra att han har självförtroende.

Tankovic minns tillbaka på hur han själv kunde vara för några år sedan och drar en anekdot från tiden med AZ Alkmaar i Holland.

– När jag kom dit så sa jag: ”jag stannar i ett eller två år”. Då hade jag precis skrivit på ett femårskontrakt... vem gör så egentligen?

”Vill spela anfallare”

Nu har han mognat, säger den offensive kreatören.

– Jag har blivit mognare, även om jag fortfarande är frispråkig när jag vill säga något. Men man har mognat. Det är väl åldern. Vissa saker håller man för sig själv och snackar inte om för medierna.

Tankovic är normalt sett offensiv mittfältare i Hammarby, men en anfallare i Janne Anderssons landslag. En omväxling som förnöjer.

– Jag är en av anfallarna. Så ser jag mig, och Janne också. Det är roligare att spela släpande forward. Man kan droppa ner och springa i djupet och egentligen är det väl inte jättestor skillnad mot hur det är i Hammarby.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.