Durmaz om domen efter rasistattackerna: ”Hoppas det rättar till sig i deras hjärnor”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

En tonåring från Göteborg ska betala 2 000 kronor i böter för rasistiska kommentarer han skickade till Jimmy Durmaz under fotbolls-VM i somras.

– Det är ett bra. Hoppas att andra får rätt i sina hjärnor och tänker till innan de gör något liknande, säger landslagsmittfältaren till Sportbladet.

Det var under fredagen som Göteborgs-Posten skrev att en åklagare ålagt en tonårig kille, som är under 18 år, att betala ett strafföreläggande på 40 dagsböter á 50 kronor, för förtal:

”Du har bland annat skrivit jävla blatte på Jimmy Durmaz Instagramkonto. Uppgiften, som därigenom spreds i stor omfattning, var sådan att den kunde förväntas utsätta Jimmy Durmaz för andras missaktning”, skriver åklagaren i sitt beslut om strafföreläggande, uppger GP.

Det är första straffet efter de uppmärksammade hat- och rasist-attackerna mot Jimmy Durmaz via sociala medier under sommarens fotbolls-VM, framför allt efter gruppspelsmatchen mot Tyskland.

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET

Till Sportbladet kommenterar nu Jimmy Durmaz beslutet:

– Det är bra att det händer något. Att det blir konsekvenser när man beter sig på det sättet, säger Durmaz.

Är straffet på rätt nivå?

– Det kan jag inte bedöma. Det vet åklagare, polisen och advokaterna. Det är en ung kille och för mig handlar det inte om summan utan att man visar att det här verkligen är fel, att det är ett brott mot lagen.

Var mycket mer

Förutom tonåringen från Göteborg har ytterligare en ung man från Stockholmstrakten utretts, men där har ännu inget beslut fattats från åklagarhåll.

– Det var väldigt, väldigt mycket som jag fick ta emot. Det var grejer som var väldigt grova, men det är de här grejerna som polisen har kunnat och valt att gå vidare med. Jag har ställt mig bakom att de utreder hela vägen och försöker döma ut straff.

– Det handlar inte om mig egentligen – jag hör hela tiden om hur folk och spelare får ta emot hat och hot, rasismen finns över hela världen – vi måste göra något för att få stopp och bromsa det, säger Durmaz till Sportbladet.

Foto: Peter Wixtröm / Aftonbladet

– Förhoppningsvis får sådana här beslut (strafföreläggandet) folk att tänka till när de sätter sig anonymt bakom sina skärmar och skapar fejkkonton. Att de får rätt i sina hjärnor och tänker till innan de gör något liknande.

Får fortfarande ta emot hat

– Gillar man mig inte, fine, då kan man sluta och följa mig på sociala medier, säger Durmaz.

Har hatet och rasisttillmälena mot dig försvunnit?

– Nej. Det finns fortfarande kvar. Det droppar in ibland på sociala medier, säger han. Men jag hoppas att det här straffet kan bidra till att det blir ännu mindre.

– Jag har ju fått oerhört mycket kärlek och ännu fler följare efter att jag gick ut med vad som hade hänt och vad jag tyckte om det, säger Durmaz.

Den unge göteborgaren kan acceptera strafföreläggandet. Gör han inte det kan åklagaren välja att väcka åtal och ta ärendet till rättegång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM