Han borde kosta en bit över en miljard

avKalle Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är i superform och om han inte är världens bäste så är han iallafall den näst bäste.

Europas storklubbar borde stå i kö för att köpa honom.

Cristiano Ronaldo?

Nej, jag talar om Jan Oblak.

När boken Soccernomics gavs ut för snart tio år sedan fick fotbollsvärlden upp ögonen för en del intressanta teorier. Författaren Simon Kuper presenterade bland annat statistik om straffläggningar och kunde visa att en spelare vars avgörande straff kan betyda förlust har betydligt lägre målprocent än en straff som potentiellt kan ge en vinst.

Det fanns också ett konstaterande om att fotbollsvärlden inte har lärt sig att värdesätta målvakter.

Trots att det är den mest utsatta och den mest avgörande positionen i laget har klubbarna helt enkelt inte prioriterat att investera i målvakter.

Priset på de bästa utespelarna har för länge sedan passerat en miljard kronor. När nästa superstjärna säljs kan man mycket väl vara en bra bit över 2 miljarder.

Den dyraste målvakten?

Ederson som flyttade till Manchester City för cirka 400 miljoner kronor.

Dessförinnan var det Gianluigi Buffons övergång till Juventus som var den dyraste (cirka 350 miljoner kronor).

Den skedde sommaren 2001. Sjutton år sedan.

Har en utköpsklausul

Jag tänkte på dessa summor när jag bänkade mig framför Madridderbyt på söndagen.

Vad kommer Jan Oblak att kosta? Vad borde han kosta?

Hans utköpsklausul ligger på 100 miljoner euro, men det ska inte skrämma de klubbar som vill vinna stora titlar.

Mer än så vore rimligt eftersom pengarna ger en målvakt i absolut världsklass, en målvakt som dessutom bara är 25 år och har minst tio år kvar på toppen.

Jan Oblak har släppt in 15 mål i Atlético Madrid under säsongen i La Liga. Han är förstås hjälpt av att Diego Simeone byggt en stark, lojal försvarsmur, men det är ändå Oblak som är den enskilt största anledningen till de fantastiska defensiva siffrorna.

I match efter match presterar slovenen på absolut toppnivå. Hade han spelat för en större klubb hade ännu fler fått upp ögonen för att han faktiskt är en av planetens bästa fotbollsspelare.

Fokuserar på Europa

El Derbi madrileño var inte riktigt så hett på förhand som det brukar vara. Real Madrid är ju sedan länge borta från titelracet och fokuserar på Champions League. Atlético Madrid var främsta hotet mot serieettan Barcelona, men även om de gärna slutar före storebror i tabellen (i så fall andra gången på 23 år) så tror jag Diego Simeone är ännu mer sugen på Europa Leauge-titeln.

Så Zinedine Zidane satte Luka Modric och Isco på bänken och bytte ut Cristiano Ronaldo efter en timmes spel. Det påverkade inte spelkvaliteten nämnvärt, faktum är att pånyttfödda Real Madrid spelade oerhört bra även sista halvtimmen.

Portugisen hade drämt in ännu ett vackert mål innan han tackade för sig.

Den fullträffen var givetvis inte i klass med den otroliga bicycletan i veckan mot Juventus där han trotsade tyngdlagen och vad som borde vara fysiskt möjligt. Nu var det ”bara” en otagbar högervolley intill bortre stolpen.
Karln är ett fenomen. Nu har han gjort 24 mål på sina 13 senaste matcher.

Det är inte bara det att han är världshistoriens mest kompletta avslutare. Hans rörelser i straffområdet för att ens komma till skott eller nick är på en egen nivå.

Oblak stod i vägen

Han hade gjort fler mål på söndagen om det inte vore för den där Jan Oblak.

Tidigt i matchen dök Ronaldo upp på en hörnskarv och styrde bollen mot målet från nära håll. Oblak var där och limmade bollen.

När Ronaldo testade en vänster från distans var Oblak där och tippade bollen till hörna, precis som Atlético-målvakten gjorde när Sergio Ramos fick till en vass, knorrad frispark i slutsekunderna av matchen.

Men det var en annat ingripande som stack ut. När Raphael Varane fick läge i röran efter en fast situation var Oblak blixtsnabbt ute och avstyrde. Han är bara 186 centimeter lång, men det han förlorar i längd tar han igen genom kvickheten i den typen av situationer.

Real Madrid hade 30 avslut (!) i matchen, två av dem träffade virket men det kändes ändå inte så farligt eftersom Atlético Madrids försvar sällan tillåter skott i de farliga områdena och eftersom Diego Godin & Co är så skickliga på att täcka skott.

På tal om effektivitet: Antoine Griezman, en annan formstark spelare, var magnifik i vissa aktioner och när han fick vända upp utanför straffområdet hittade han ett läckert instick och sedan följde han själv upp på returen och tryckte in 1–1-målet.

Den dagen Griezmann säljs – framför allt om han säljs i sommar – kommer han värderas till över en miljard kronor.

Enligt logiken – eftersom han kommer att vara mer utslagsgivande än alla utespelare – borde Jan Oblak kosta ännu mer.

Foto: TT/AFTONBLADET

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM