Affane: ”Nu är min form 150-procentig”

Symbolspelaren ska leda nya, unga IFK Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Amin Affane är redo för allsvenskan.
Foto: TT, Bildbyrån
Amin Affane är redo för allsvenskan.

FOTBOLL

GÖTEBORG. I allsvenskans nästa yngsta lag vilar ansvaret tungt på en 24-åring med stort symbolvärde att representera det nya IFK Göteborg.

– Jag har koll på det, men mest press sätter jag på mig själv. Jag är nästan aldrig nöjd, säger Amin Affane.

När Trelleborg under söndagskvällen tar emot IFK Göteborg på Vångavallen så är det allsvenskans två yngsta lag som ställs mot varandra, enligt tyska Transfermarkts sammanställning.

I det nya bollhållande IFK Göteborg under tränaren Poya Asbaghi är det en nybliven 24-åring som är en av de med störst ansvar på planen.

Amin Affane är värvad från AIK, är en teknisk, vänsterfotad central mittfältare, uppvuxen i Göteborgsförorten Angered men flyttade tidigt och blev ungdomsproffs i Chelsea. 

Upp till bevis

Det är på väldigt många sätt upp till bevis för spelaren som ska visa att han har mer på cv:et än bara en historik som tonårig jättetalang.

För sedan Affane lämnade Chelsea har han inte riktigt fått det där stora genombrottet vare sig i Roda, Energie Cottbus, Wolfsburg, Arminia Bielefeld, AIK eller i U21-landslaget.

– Den här säsongen ska jag in och ge allt jag har. Här har jag lite större förtroende från tränarna och klubbledning och det kommer ge mig mer speltid. Det gör också att jag verkligen vill visa att de gör rätt som satsar på mig. 

– När jag skadade mig i AIK så kände jag att jag hamnade lite utanför. 

Känner du förväntningarna också?

– Det är jag som sätter mest press på mig själv. 

Vad krävs för att du ska vara nöjd med dig själv?

– Väldigt mycket. Jag är nästan aldrig nöjd. Det spelar ingen roll om jag gör ett hattrick eller fyra mål. Jag kommer alltid kunna peka på något och säga att det kunde jag gjort bättre. 

Det finns stort symbolvärde i att du kommit till IFK Göteborg.

– Ja, det har jag själv koll på också. Av alla nyförvärv så är det jag som är från förorten, från Angered, jag ska representera den delen av Göteborg. Jag måste tänka på vad jag gör och hur jag reagerar på planen. Fotbollsmässigt ska jag vara lite av en spelmotor, lite mer teknisk. Då krävs det mer av mig än att bara dra i väg bollen långt upp på planen. 

Missat många premiärer

– Jag jobbar med det här varje dag på träningarna att ta de rätta besluten, inte de enklaste. 

Den krassa verkligheten är också att Affane sällan spelat från start säsongspremiärerna. Antingen har han varit petad, mitt uppe i ett klubbyte eller skadad.

– Det känns som jag gjort samma misstag flera gånger och kört för hårt under försäsongen och skadat mig. Förra året i AIK åkte jag på en skada och missade premiären. 

– Nu har jag lärt mig att tänka till. Jag hade en känning i vaden inför träningsmatchen mot Brommapojkarna. Jag stod över den och det var rätt beslut. Nu känner jag mig väldigt fräsch i kroppen. Jag är inte hundraprocentig nu, jag är 150-procentig – om man kan säga så. 

Vi sitter i foajén till Kamratgården och pratar och Affane, som tidigare fått rykte om sig att vara mediaskygg, svarar gärna på frågorna och är allmänt nyfiken.

Flera IFK-spelare börjar bli klara och masar sig ut mot bussen som om en stund ska ta Blåvitt mot Skåne. 

Lagkaptenen har koll

Lagkaptenen Sebastian Eriksson både ömmar och befaller Affane när han frågar nyförvärvet om han hunnit äta än efter träningen (”Det måste du göra innan vi åker!”).

Det märks att Affane trivs i sitt nya lag i hemstaden där han och hustrun Nejra har nära till vänner och familj.

– Vi har en bra grupp och vi har unga, individuellt bra spelare. Det märks att vi har ett ungt lag. Vi har lite mer skoj än i ett vanligt lag.

Om du jämför med AIK förra säsongen?

– Energin är annorlunda i ett yngre lag. I ett äldre lag är det mer rutin. Vi har haft väldigt roligt på försäsongen. Det har varit mycket skämt.

Storlaget IFK Göteborg är tippade åtta, i mitten av tabellen. Vad känner du kring det?

– Ingenting. Det är upp till oss. Det är vi som ska spela matcherna, inte experterna. Man vet aldrig var det slutar. Jag går in för att vinna varje match oavsett om vi möter Malmö eller AIK borta.

Handlar bara om att vinna

– Försäsongen har handlat mycket om att bygga något nytt. Nu börjar allsvenskan och då handlar det bara om att vinna. Det är bara tre poäng som gäller – i varje match.

Har du kontakt med någon av spelarna från din tid i Chelsea?

– Inte så mycket. De flesta som jag spelade ihop med är i andra lag nu. Några i andra klubbar i Premier League, några i Championship, några är i Holland.

Ingen är kvar i Chelsea?

– Nej, inte vad jag vet.

Går det att dra någon slutsats av det? Var det fel att gå dit?

– Om du är ungdomsspelare och de värvar en spelare för 500 miljoner kronor så är du chanslös. Det är verkligheten. 

– Men jag kommer aldrig ångra att jag gick till Chelsea. Jag har lärt mig från den tiden att man är fotbollsspelare dygnet runt, året om. Det ska jag få nytta av nu, här, när jag fått det förtroendet och ansvaret i IFK Göteborg, säger Amin Affane. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.