Fagerlund: Blev intrigmakare efter sex års väntan

avFrida Fagerlund

Vincent Kompany såg ut att få tidernas mest välregisserade slut.

Men i alla bra filmer finns en oväntad twist, även den om Manchester City.

Efter sex års väntan fick Chris Smalling äntligen agera intrigmakare.

Det är kanske hårt att beskylla Manchester City för att vara på dekis efter Liverpools skoningslösa Champions League-behandling tidigare i veckan, men det skulle ändå bli intressant att se hur den sällsynta bakfyllan hanterades. Hade den sedvanliga ångesten stannat kvar innanför de ljusblå tröjorna eller var kropparna påfyllda med samtliga vitaminer och den energi som behövdes för att säkra ligatiteln i ett derby mot Manchester United?

Matchbilden blev däremot en tämligen enkel taktiknöt att knäcka: City vann bollinnehavet direkt vid avspark, samtidigt som United satsade på ordning och reda bland de rödklädda. Så länge de sistnämnda drog åt samma håll höll planen ihop, men så fort aggressiviteten försvann uppstod sprickor i den välpolerade ytan som i första halvlek krackelerade totalt framför ögonen på en hjälplös José Mourinho.

Historien upprepade sig för Kompany

”Ett Hollywoodiskt filmavslut” är ett slitet uttryck, men vissa människor förtjänar ett välregisserat slut mer än andra. En Vincent Kompany som kastar sig fram i straffområdet efter 25 spelade minuter är ett sådant tillfälle i livet som hade kunnat bli så där overkligt symboliskt.

Den 30 april 2012 slet sig en då 26-årig Vincent Kompany loss från Chris Smallings markering och nickade in målet som ledde fram till Citys första ligatitel sedan 1968.

Den 7 april 2018 såg han ut att göra precis samma sak.

Samma arena, samma försvarare och samma euforiska firande i samma hörn. Skillnaden den här gången var Kompanys bagage, en tung ryggsäck fylld av skador och motgångar. Kroppen lika skör som isen en varm vårdag, de gånger han har spelat har minsta knakande fått publiken att oroligt dra efter andan. Men Vincent Kompany är hjärta och det pumpar för City-emblemet på ett ovärderligt sätt. Det är säkerligen därför som Pep Guardiola aldrig har slutat tro när många andra har tyckt att mittbacken borde ge upp. Då Ilkay Gündogan fagert snurrade upp United-försvaret en stund senare såg det ut som att Kompany skulle få det perfekta avslutet på säsongen, allt pekade på det.

Förstörde festen totalt

Men så klev plötsligt en annan röd djävul in i bilden. För 2–0 på resultattavlan är trots allt bara 2–0 och när Paul Pogba bestämt skickade in reduceringen i början av den andra halvleken var det som att hela United pyste av bränsle. Två minuter senare hade fransmannen avstyrt festen helt med en hård nick som Ederson knappt hann uppfatta innan den hamnade i nätmaskorna bakom honom. En mäktig, kokande inställning hos United-spelarna som flera gånger längs säsongens gång har anklagats för att sakna just det.

Det blev på sätt och vis ett filmiskt avslut i alla fall, även om det inte var till Kompany eller Citys fördel. 2012 förnedrades Chris Smalling i Uniteds straffområde och 2018 såg det ut som att historien skulle upprepa sig ännu ett varv. Det här visade sig dock bli kvällen då Chris Smalling fick sin efterlängtade revansch. När Alexis Sanchez lyfte ett inlägg från vänster var det ingen som tänkte på den ständigt kritiserade mittbacken som helt enkelt smet emellan Kompany och Nicolas Otamendi och fullbordade den sensationella vändningen.

Odiskutabel straff i slutet

Att påstå att Manchester City blir rånade på en straff i slutskedet av matchen är så långt ifrån en överdrift man kan komma. Ashley Youngs tackling på inhopparen Sergio Agüero är förmodligen en av de mer odiskutabla vi har sett under året men domaren Mark Atkinson måste ha tittat åt ett annat håll eller så har han bara en märklig syn på just straffsituationer.

Oavsett får City vänta med att fira den där ligatiteln som i praktiken har varit klar sedan någon gång i november, och Chris Smalling får passa på att sola sig ordentligt i det ljus som oftast riktas mot honom av mindre trevliga anledningar.

Det har han ju på sätt och vis väntat sex år på att få göra.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM