Premier League

”Kommer inte förbli världens bästa liga”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Wenger sågar nya regelverket fullständigt

Samma dag som ligatstarten rasar nu Arsene Wenger mot de nya reglerna som enligt honom snart kommer innebära att Premier League förlorar sin status som världens bästa liga.

Fransmannen säger att reglerna om bestämt antal egna produkter och reducerade trupper paralyserar marknaden, ger agenterna makten och är ett hot mot den brittiska fotbollen.

– Reglerna är en katastrof för det här landet. Det är löjligt. Allt är på låtsas och har ingenting med professionell idrott att göra, säger Wenger.

Wenger.
Wenger.

Manchester City är en av klubbarna som under de sista veckorna av transferfönstret nu måste banta sin trupp för att klara Premier Leagues nya regler om maximalt 25 registrerade spelare över 21 år. Ett regelverk som Arsenals manager Arsene Wenger nu sågar totalt.

– I stället för att fråga sig ”vi har världens bästa liga, hur ska vi göra den ännu bättre” undrar de ”hur kan vi göra den mindre”. Reglerna är en katastrof för det här landet. Det är löjligt. Allt är på låtsas och har ingenting med professionell idrott att göra, säger Wenger.

”Fullständig skit”

Ytterligare en ny punkt som klubbarna måste rätta sig efter är att minst åtta av de 25 spelarna måste ha tillhört en engelsk eller walesisk klubb under 36 månader innan de fyllde 21. Trots att Wenger är känd för att satsa på unga spelare rasar 60-åringen även mot den regeln.

– Ingen köper. Det är ett skämt. Men de kommer ändå skapa ännu fler sådana regler, som egna produkter-regeln, vilket är fullständig skit. Det är inte sammankopplat med kvalitet. Tror du verkligen att det här kommer att fortsätta vara världens bästa liga? Det finns inte en chans.

Regelverket är designat för att försöka lyfta den engelska landslagsfotbollen igen efter år av misslyckanden. Men tankesättet snarare skadar än gynnar landslagsfotbollen menar 60-åringen.

”Paralyserar marknaden”

– Det finns lika många utländska spelare i Spanien som i England och där kan de värva från hela världen. Varför producerar de fortfarande spelare och inte vi? Allt handlar om coachning.

– Jag har utbildat spelare sedan jag var 25 år och jag vet en sak. Det första du måste göra för att utveckla en spelare är att ställa honom tillsammans med en annan bra spelare. Om du är en fantastisk spelare vill du spela med fantastiska spelare.

Wenger menar även att förändringarna påverkat årets transfermarknaden. I England är det egentligen bara Manchester City som varit riktigt aktiva av storklubbarna under det förhållandevis lugna transferfönstret.

– Jag läste att Stephen Ireland bara går med på att lämna om Man City ger honom två miljoner pund (22 miljoner kronor). Det är för att de nya reglerna, till ännu högre grad, gör agenterna till legosoldater. Det är fullständigt urlöjligt och paralyserar marknaden.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League