Schemat sågas – av stjärnorna

FOTBOLL

Får bara tre matcher – och 17 träningar: ”Räcker inte till”

Tre matcher och bara 17 träningar med flyg kors och tvärs över Europa och Afrika.

Nu sågas Nigerias VM-uppladdning av de egna stjärnorna.

– Tiden räcker inte till, säger mittbacken Rabiu Afolabi.

I lördags lämnade de Nigeria för London.

I går flög de till lilla Wattens i Österrike.

I dag spelar de träningslandskamp där mot Saudiarabien.

I morgon flyger de tillbaka till London.

Inte nog med att Lars Lagerbäck fått rekordkort tid att spela ihop sitt Super Eagles – han tvingas dessutom flyga kors och tvärs över Europa och Afrika med laget för att spela träningsmatcher.

Tränar på resdagar

Det var meningen att Nigeria skulle ha spelat båda sina två första träningslandskamper i London, men mellanhanden som arrangerar matcherna menade att det inte skulle vara tillräckligt inkomstbringande och placerade därför den första i Österrike med mycket kort varsel.

Lagerbäck har valt att trycka in träningar på vissa av resdagarna för att få till så många träningspass som möjligt. Men det ger ändå bara 17 träningar, flera av dem på resdagar och/eller dagen efter match, samt tre matcher för att spela ihop ett VM-lag för en helt ny förbundskapten.

– Det är inte mycket. På det sättet är det lite..., säger Lagerbäck utan att vilja fullfölja meningen och därmed kritisera sitt eget förbund.

Det ska jämföras med när han (och Tommy Söderberg) tog över svenska landslaget 1998 – då hade de nästan två år på sig att spela ihop ett mästerskapslag.

– Dessutom kände vi en del av spelarna från U21.

”Svårt att få ihop det”

Nu har dessutom 1/4-del av truppen inte varit med de första tre dagarna av VM-samlingen och Chelseastjärnan John Obi Mikkel, som är själva navet på mittfältet, har inte ens anslutit ännu då han rehabtränar

i sin klubb.

Inför Lagerbäcks debut i kväll kritiserar nu några av landslagsstjärnorna upplägget i Sportbladet.

– Tiden räcker inte till. Det tar tid för spelare att förstå taktiken hos en ny tränare och vänja sig vid honom, säger mittbacken Rabui Afolabi.

– Det kommer att bli svårt att få ihop det här till det allra bästa. Det är en process att lära känna varandra. Men vi har inget val, vi får göra det bästa av situationen, säger yttern Peter Odemwingie.

– Det blir svårt. Det är klart att man kunde haft mer tid, säger lagkaptenen Kanu.

ARTIKELN HANDLAR OM