Hif:s styrka – finns ingen given taktik mot dem

FOTBOLL

HELSINGBORG. Det mest imponerande med Helsingborgs fantastiska vår är sätten man plockat sina poäng på.

Sätten – inte sättet.

Helsingborg som lag har så många spel i sig att det inte finns någon given taktik för motståndarna att ta till för att slå serieledaren.

De flesta topplag vet man hur de spelar eftersom de sällan ändrar ett vinnande koncept oavsett om man spelar med ett evigt bollkontrollerande typ Barcelona eller långa bollar på någon som många SM-segrare.

HIF gör både och. Conny Karlssons lag anpassar sig efter hur matcherna utvecklas och utnyttjar lagets kvaliteter maximalt för att ta kontroll över de olika scenarierna.

Conny Karlsson tyckte inte att HIF skapade särskilt många chanser eller spelade särskilt bra mot Halmstad. Tycker nog ändå att Helsingborg skapade tillräckligt många målchanser för att man kunde ha vunnit betydligt klarare.

Jönsson har aldrig varit bättre

Rasmus Jönsson som skulle bli Sveriges nye effektive målskytt brände två riktigt bra lägen och hade ytterligare några hyggliga men samtidigt har jag aldrig sett honom bättre i spelet ute på planen. Rasmus var rörlig, tog emot, vände upp och direktspelade smart.

Rasmus lyfte fram till Gashis första mål men fler gånger utnyttjades inte hans framspelningar vilket visar på det problem som suveräna serieledaren faktiskt fortfarande har. Nämligen att man saknar en killer på topp, en målskytt som producerar regelbundet.

Jesper Jansson och Reine Almqvist har letat och funnit i Brasilien men problemet för Helsingborg är det samma som för alla andra allsvenska lag – att man inte kan veta hur mycket pengar man har att spendera på köp.

Sommar-mardröm

Så länge som Sverige väljer att spela vår-höst blir varje sommaruppehåll en mardrömssituation.

Svenska klubbar får bara köpa spelare under juli medan de Europaligor som spelar höst-vår får köpa under juli och augusti. Jesper Jansson sammanfattade problemet exakt när han sa att det ”finns inte en svensk klubb som kan köpa innan man säljer”.

Hösten kan bli tuff

Ett VM-år brukar innebära att utländska klubbar avvaktar och köper sent. Helsingborg har namn på sin önskelista men vet inte vad man har råd till eftersom ingen i truppen är på gång att säljas och trots resultaten inga nya externa sponsorer ännu dykt upp.

Hösten kan bli tuffare för HIF eftersom man får alla de lag det fanns anledning tro skulle tillhöra de bättre på bortaplan. Dessutom på planer som kommer att vara bra vilket i sig inte missgynnar Helsingborg men gör det enklare för alla att spela på oavsett vilket spel man väljer.

I vår har Helsingborg överraskat positivt samtidigt som väldigt många andra har överraskat negativt. Det täta matchandet har inte missgynnat HIF eftersom de viktiga veteranerna hellre matchar än tränar och nu får en lång återhämtningsperiod.

Gashi var topp i det mittfält som individ för individ inte var lika starkt som det varit i tidigare matcher men ändå tillräckligt bra för att dominera mot Halmstad.

Tommy hittade tillbaka

HBK var ojämnt både som lag och under matchen men Joe Sise på topp och Marcus Olsson visade att de kan oroa på egen hand tack var speed och bollkontroll.

Tyckte att Tommy Jönsson återigen var den gamle Tommy, det vill säga den boll- och placeringssäkre lugne mittbacken och inte den långsamme feltajmade vi ofta såg förra säsongen.

På måndag spelas vårens sista match. Malmö FF mot Brommapojkarna. Efter den vet vi om Helsingborg går till sommarvila med fem eller åtta poängs ledning ner till tvåanMalmö.

Oavsett vad det blir är det en marginal som skapar en lätt gulddoft.

ARTIKELN HANDLAR OM