MFF: TV-avtalet är en katastrof

FOTBOLL

Kräver att avtalet förändras

Allsvenskan slåss med sjunkande publiksiffror och nu rasar Malmö FF mot TV-avtalet, som de anser är en av de största bovarna.

Klubbens vd Pelle Svensson skriver i en krönika på den officiella hemsidan att avtalets reglerande av speldatum innebär stora publika, och ekonomiska, bortfall för MFF.

– En helgmatch innebär alltså för oss ett dubbelt inkomstbortfall, genom både lägre publik och mindre företagsarrangemang.

Svenska fotbollförbundet släppte i veckan höstens spelschema för allsvenskan. De fastställda datumen har fått topplaget Malmö FF att gå i taket.

”En ekonomisk katastrof”

”Trots att vi tydligt redogjort för vår situation har vi fått sex av åtta matcher förlagda till helg. Främst på grund av att det passar TV-tablån bättre. Kul och smickrande med uppmärksamheten, men ekonomiskt är det som sagt en katastrof”, skriver klubbens vd Pelle Svensson på den officiella hemsidan.

Svensson skriver att Malmö FF förlorar publik så fort en match förläggs till en helg. Trots tvingas klubben alltså spela nästan samtliga matcher på hemmaplan på en lördag eller söndag. Anledningen är att tiden gynnar de sändande TV-kanalerna.

Hotar allsvenskans framtid

”I Malmö går man på match på vardagar. Vi vet att så fort en match spelas en söndag, eller ännu värre en lördag, tappar vi direkt publik och därmed stora intäkter. Inte minst tappar vi mycket publik bland alla de företagare som har klubbstolar eller årskort på Stadion.”

MFF kräver nu att svensk fotboll förändrar sitt tankesätt. Annars kan allsvenskan på sikt hotas.

”Ska vi få en allsvenska som på allvar kan börja konkurrera med våra grannländer måste vi tänka om. Vi måste våga lyssna på de lag som är beroende av publiken och som har potential att locka de stora åskådarskarorna. Och som har potential att lyfta Allsvenskan. Dagens politik gynnar enbart de mindre klubbarna, på direkt bekostnad av de stora. Som MFF.”

ARTIKELN HANDLAR OM