Svenskt bolag ska rädda Hammarby

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Redo att gå in med
20 miljoner kronor

Foto: ”Vi för diskussioner med AEG och med en tredje tilltänkt part som ska köpa AEG:s aktier”, säger klubbens ordförande Henrik Wesslén.

Hammarbys storägare Anschutz Entertainment Group (AEG) är överens med en tredje part om att sälja hela sitt innehav i Hammarby Fotboll AB.

Sportbladet kan avslöja att den potentiella nya ägaren är svensk och beredd att gå in med 20 miljoner för att rädda hela klubbens verksamhet.

– De ska säkerställa Hammarbys både kortsiktiga och långsiktiga finansiering, säger Hammarby Fotbolls ord­förande Henrik Wesslén.

I fredags höll Hammarby ett första möte med AEG efter att företaget, som äger 49 procent av Hammarby Fotboll AB, stoppat klubb­ens nyemission.

Då förklarade det amerikanska företaget att de letar köpare till sitt innehav i klubben och enligt upp­gifter till Sportbladet är nu ett svenskt företag överens med AEG om en prislapp.

– Vi för diskussioner med AEG och med en tredje tilltänkt part som ska köpa AEG:s aktier. Men det är för tidigt att avslöja namnet på köparen, säger Hammarby Fotbolls ordförande Henrik Wesslén.

Vill satsa

Företaget är dessutom beredda att, utöver kostnaden för köpet, gå in med ytterligare 20 miljoner rakt in i Hammarbys verksamhet.

Pengarna skulle rädda den konkurshotade klubben som behöver få in sju miljoner och dessutom bana väg för en ny sportslig satsning. Wesslén vill inte kommentera några summor men bekräftar att företaget är positivt inställd till en ekonomisk satsning i Hammarby.

– De ska säker­ställa Hammarbys både kortsiktiga och långsiktiga finansiering. Vi har just inlett förhandlingarna men det räcker inte bara med de 9,5 miljoner vi eventuellt skulle fått in på nyemissionen. Det skulle krävas mer och det vet de också om, säger Henrik Wesslén.

Hammarby ska nu fort­sätta förhandlingarna med den tredje parten. I de samtalen förväntas det svenska före­taget komma med sina krav på klubben för att det på längre sikt ska kunna få igen sina satsade miljoner genom vinster i Hammarby Fotboll.

– Vi får se vilka villkor de ställer.

Får inte igen mycket

Därmed ser även AEG ut att lämna alla intressen i Hammarby efter nio års delägande.

Klubben har totalt satsat 21,5 miljoner i klubben men kommer enligt Sportbladet uppgifter inte få igen någon summa i närheten av den siffran vid den kommande försäljningen.

– Men de hade ett strategiskt långsiktigt ägande och har skrivit avtal både med Söderstadion och nya Globenarenan. Så de är nog relativt nöjda med det, säger Wesslén.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.