Hollands ointagliga fort

avJohan Darin

Har inte förlorat en tävlingsmatch på Amsterdam Arena.

Holland har inte förlorat på hemmaplan på tio år.

Starkaste fästningen heter Amsterdam Arena.

Den ska Sverige försöka storma på tisdagskvällen.

Om man ska tro statistiken kommer svenskarna fastna redan i vallgraven.

1996 slogs dörrarna upp till skrytbygget Amsterdam Arena. Över 50 000 åskådare ryms runt mattan där Ajax spelar sina hemmamatcher.

Sedan öppningen 1996 har landslaget inte förlorat en tävlingsmatch på arenan. 13 raka utan en enda plump i förlustkolumnen.

Inte konstigt att holländarna är kaxiga när lilla Sverige kommer på besök.

Här har Skottland förnedrats med 6-0 i baken i EM-kvalet 2003.

Här har Frankrike fallit tungt i EM 2000.

Samtidigt ska de svenska fansen inte deppa ihop totalt över statistiken. Gräset är inte förbannat med flamländska trollkonster.

Lag som Makedonien, Turkiet, Irland och Italien har lyckats gneta till sig kryss i Oranjes hemmaborg.

Men det är ju som det är med sådana här sviter – ingenting är för evigt. En gammal klyscha som svenskarna upprepar som ett mantra inför den svåra matchen.

– De har en lång svit, men vi kan inte komma hit och säga att vi ska spela 0-0. Vi ska vinna matchen, det är det vi går för, någon gång ska sviten brytas, säger Johan Elmander.

– Vi är kanske helt dumma i huvudet som tror på seger. Så blir det 8-0 till dem i morgon, säger Pontus Wernbloom och tillägger:

– Någon gång ska sviten brytas.

Det är på dagen tio år sedan Holland sist förlorade en tävlingsmatch på hemmaplan. Den 11 oktober 2000 slogs de tillbaka i VM-kvalet med 0-2 av Portugal i Rotterdam.

Kapten Zlatan Ibrahimovic är övertygad om att Sverige kan upprepa Portugals bedrift.

– Jag tror inte att nån i laget tänker på det sättet. Jag tror inte att du som spelare, när det väl är match, går och tänker: ”tänk om vi förlorar två poäng eller tre poäng”. Det går inte att tänka så så för då har du redan förlorat matchen. Innan matchen ska det vara ”du är här för att vinna”. Det gäller att tagga upp sig själv, att tagga upp sig själv på alla sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM