Satsar stenhårt på Europa League

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyförvärv och bättre seedning ska ta Elfsborg till gruppspelet

Denni Avdic, målkung i Elfsborg.
Foto: bildbyrån
Denni Avdic, målkung i Elfsborg.

Elfsborg gör sin största satsning någonsin på Europa League.

Tack vare seedningen har de stora möjligheter att få en drömlottning och chans att nå en ekonomisk jackpott.

– Det är en fördel så klart. Jag tycker att vi är bättre än för ett år sedan, säger Magnus Haglund.

I fjol slog Elfsborg ut portugisiska ligatvåan Braga och skakade sen Lazio i två matcher. Sedan dess har laget förstärkts med danske VM-målvakten Jesper Christiansen och hemvändarna Jon Jönsson och Andreas Klarström.

Enligt Sportbladets uppgifter betalar Elfsborg närmare 12 miljoner kronor för nyförvärven, den största satsningen de gjort inför spel i Europa.

”Lika bra offensivt”

– Vi satsar för att det var möjligt att satsa nu. Vi fick in mycket pengar på försäljningen av Emir Bajrami, kunde köpa tre spelare, och ändå ha en del pengar över, säger Magnus Haglund.

Jämfört med laget som i fjol höll på att nå Europa Leagues gruppspel så tycker han att årets lag är starkare defensivt.

– Så är det ju definitivt efter de här tre värvningarna. Offensivt har vi ju tappat Emir Bajrami som låg bakom väldigt mycket i fjol. Men samtidigt har andra spelare stigit fram. Martin Ericsson var aldrig frisk i fjol, Denni Avdic är en ny spelare nu, och Johan Larsson har slagit igenom. Så jag skulle säga att vi är lika bra offensivt nu som då.

Elfsborg går i dag in i Europa Leagues andra kvalomgång, och har tack vare sin förbättrade seedning större chans än någonsin att ta sig vidare till gruppspelet.

Gruppspel ger 10 miljoner

Om de slår ut moldaviska Iskra-Stal kommer de i nästa omgång tack vare sin seedning undvika storlag som Liverpool och Juventus, och kan i värsta fall ställas mot FC Luzern och FC Nordsjälland.

– Det är klart att det är en fördel för oss. I fjol slog vi ut Haladas, och fick sen portugisiska ligatvåan Braga. Lag av den digniteten kan vi inte få nu. Men först ska vi klara av Iskra, säger Haglund.

Skulle Elfsborg klara sig hela vägen till gruppspelet så kommer de med råge att få tillbaka sina satsade pengar.

Klubbens ordförande Bosse Johansson räknar med inkomster i storleksordningen 15 till 30 miljoner kronor.

– Det ger inga pengar alls i de två första omgångarna, utan det är först i play off-spelet som det börjar bli ekonomiskt fördelaktigt. Och går vi sen till gruppspelet så får vi 10 miljoner kronor direkt av Uefa, plus publik- och tv-intäkter och ytterligare pengar för varje poäng vi tar, säger han.

Elfsborg–Iskra-Stal visas på Canal Plus Sport 1, 18.00.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN