IFK Norrköpings doldis: ”Skulle slå mig själv i ansiktet hellre än att ge upp”

Henrik Castegren gör succé i guldjagade Peking

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Efter år av skadehelvete.

Nu gör Henrik Castegren, 22, succé för guldjagande IFK Norrköping.

– Jag skulle slå mig själv i ansiktet hellre än att ge upp, säger mittbacken inför matchen mot Sirius.

I tonåren bröt han skenben, vadben och fotled. 2017 slet han av korsbandet. Samtidigt fick Norrköpingsgrabben Henrik Castegren se gamla lagkamrater som Alexander Fransson, Linus Wahlqvist och Filip Dagerstål göra succé i Peking och bli uttagna i landslaget.

– Jag har haft mycket motvind i karriären. Tunga skador som gjort att jag missat viktiga fotbollsår. Jag har ju tillhört IFK:s a-trupp sedan 2014 men inte riktigt slagit igenom.

Samtidigt var det flera andra jämnåriga lagkamrater som slog igenom?

– Det var tufft att sitta bredvid. Särskilt när jag vet vilka kvaliteter jag besitter. Det är frustrerande att inte få visa upp det.

Var du nära att ge upp?

– Nej. Jag har aldrig tappat min drivkraft, jag skulle slå mig själv i ansiktet hellre än att ge upp.

I somras sålde IFK Norrköping viktige pjäsen Jon Gudni Fjoluson och i slutet av augusti var flera andra mittbackar avstängda eller skadade. Det öppnade dörren för Castegren som äntligen fick startdebutera För Peking – och bevisa för alla att han håller god allsvensk klass. Sedan han kom in i startelvan har IFK Norrköping vunnit mot AIK, Dalkurd och Malmö FF utan att släppa in ett enda spelmål.

– Det var lite nervöst mot AIK. Jag har ju vuxit upp i den här staden. Norrköping är min stad och jag har suktat efter att få spela stormatcher här. Prestigefyllda matcher.

Castegren har övertygad i försvarsspelet, men också visat att han har tillräckligt fina passningsfötter för att passa in i Norrköpings skönspelande backlinje.

– Jag har spelat bra och det har också gett resultat för laget. Det känns väldigt bra att vi släppt in så få mål: bara en straff. Det är höga krav på mittbackar i Norrköping, vi ska kunna spela modern fotboll längs backen, men det klarar jag av.

Behåller du platsen i elvan nu när ni möter Sirius?

– Jag har inte spelat några lätta matcher men vi har ändå fått med oss resultaten och gjort bra prestationer. Jag har verkligen tagit chansen och jag ser inga anledningar till jag inte ska få spela vidare. Jag hoppas att jag har förtjänat det.

Hur ser du på Norrköpings guldchanser?

– Det är sju matcher kvar att spela. Om vi vinner samtliga, så... Vi får se hur långt det räcker. Allt kan hända.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.