Arsenal-stjärnan om hatet och homofobin

Hector Bellerin har fått nog.

Nu berättar Arsenalspelaren om hatet som drabbar honom.

– Somliga kan vara riktigt grova. Det är flera olika typer av homofobiska förolämpningar, säger han till The Times.

Hector Bellerin är katalanen som tidigt flyttade till London för att utbildas i Arsenals ungdomsakademi. Som en av få spelare tog han sig hela vägen upp till a-laget, där han sedan några år tillbaka är bofast på högerbacksplatsen. Bellerin är ingen klassisk fotbollsspelare som mest intresserar sig för att fika eller spela tv-spel.

”Kallar mig ’lesbisk’”

23-åringen har länge varit intresserad av mode, stil och sitt utseende. Det är inget som alltid uppskattas i fotbollsvärlden, berättar han i en intervju med The Times. I stället präglas Bellerins liv delvis av hat och hån såväl de egna supportrarna som motståndarlagens fans.

– Det kan bli riktigt grovt. Det mesta kommer till mig på Internet men även i stadion. Folk har kallat mig för ”lesbisk” för att jag har långt hår, säger spanjoren och fortsätter:

– Det är flera olika typer av homofobiska förolämpningar. Om vi spelar dåligt så är glåporden helt galna. Jag har blivit mer hårdhudad men det påverkar dig ändå.

Bellerin: Man börjar tvivla

Bellerin blir helt enkelt ledsen och har raderat sociala medier från telefonen för att undslippa hatet.

– Ibland börjar man tvivla på sig själv. Problemet är att folk har en uppfattning om hur fotbollsspelare borde se ut, hur de ska bete sig och vad de ska prata om. Om du beter dig annorlunda så blir du en måltavla. Det finns en press på sig att ställa in dig i ledet.

”Det är farligt”

Men det vägrar han göra. Oavsett hur folk beter sig.

– Det är farligt. För i livet måste du få möjlighet att uttrycka dig själv. Varje dag lär jag mig att hantera förolämpningar på ett bättre sätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN