Sundhages oväntade hyllning till Schelin: ”Inte många stjärnor klarar det”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. En stor förebild vid sidan och på planen.

Pia Sundhage hyllar Lotta Schelin för flera egenskaper – inte minst som lagspelare – och pekar på anfallarens uppoffrande inställning i samband med positionsbytet under OS 2016.

– Det är inte många stjärnor som klarar det, säger Pia Sundhage.

I torsdags, i samband med damlandslagets VM-kvalmatch mot Ukraina, tackade en av de största spelarna för sig.

Lotta Schelin tvingas avsluta sin karriär på grund av sviterna efter sin huvudskada.

En som var på plats och fick chans att hylla Lotta Schelin var hennes förra förbundskapten.

Hyllas av förre förbundskaptenen

Pia Sundhage, en av damfotbollens första och största profiler, kommer att sakna Lotta Schelin.

– Det är synd för henne, men också för damfotbollen i stort. Det här är en fotbollsspelare som är en bra förebild både på och utanför planen. Att tvingas kliva av och inte få välja det själv är kämpigt, säger Pia Sundhage till Sportbladet.

Lotta Schelins avsked har berört och uppmärksammats. Den förra förbundskaptenen har flera starka minnen av den 34-åriga anfallsstjärnan.

– Jag har sett henne med småflickor och småpojkar. Jag har sett henne prata inför mycket folk. På det sättet som hon uppträder utanför fotbollsplanen är fantastiskt. Jag hoppas att hon fortsätter att vara en bra ambassadör och att hon kan fortsätta att göra någonting för svensk fotboll bara genom att finnas inom svensk fotboll.

”En av de som sticker ut”

Pia Sundhage tog över Sverige efter OS 2012 och den dåvarande Lyonspelaren Schelin var en av nyckelspelarna i landslaget. Hon har gjort 88 mål vilket innebär att hon är den främsta målskytten genom tiderna i landslaget.

Under Sundhages ledning spelade Lotta Schelin EM 2013 på hemmaplan, VM i Kanada 2015 och OS 2016.

– Jag tycker att hon har varit en fantastisk förebild. Jag har haft förmånen att vara nära många fotbollsspelare och det finns några som sticker ut. Hon är en sådan. Hon är stjärnan som är lagspelare, säger Pia Sundhage.

Hyllar inställningen

58-åringen, som numera är förbundskapten för ett av flicklandslagen (F 17), förklarar att hon var imponerad av Lotta Schelins inställning under OS 2016 då den tydliga anfallsspelaren fick ta ett kliv ner i planen.

– EM 2013 var hon och "Kosse" (Asllani) så fantastiska här. Vi spelade en semifinal mot Tyskland och spelade en bra turnering rakt igenom och de två gjorde en massa mål. Men det vara samma Lotta Schelin som inte fick spela forward i OS (2016) utan kliva ut som vänster yttermittfältare och fick ägna sig mycket åt försvarsspel. Jag tror att det var en utmaning och hon gjorde det fantastiskt bra tack vare att hon är en lagspelare, säger hon och påpekar:

– Det är inte många stjärnor som klarar det, men hon gjorde det, säger Pia Sundhage.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.