Fotboll

”Italien är tyvärr inte redo för en kvinna att leda ett herrlag”

Av: 

Jennifer Wegerup

FOTBOLL

Efter historiska betyget – nu utmanar Elisabet Spina normerna inom den italienska herrfotbollen

framtidsnamn Elisabet Spina har en ovanlig roll som chefstränare för Milans ungdomscenter i Capezzano. Men hon säger sig inte möta några större fördomar.

Hon gick ut den italienska tränarutbildningen med högsta betyg.

Hon är chefstränare på ett av Milans största centrum för unga talanger.

Svensk-italienska Elisabet Spina är Italiens mest intressanta tränarlöfte just nu.

– Killarna jag tränar bryr sig om kompetens, inget annat, säger Spina.

Bäst i klassen. Det var 33-åriga Elisabet Spina på tränarutbildningen på den italienska fotbollens högsäte Coverciano. Spina fick 110 av 110 i betyg och slog med det många manliga före detta storspelare som gick tränarkursen samtidigt. En av dem var förre Juventus- och azzurri-profilen Vincenzo Iaquinta.

– Jag är den första kvinna som fått så högt betyg, max, har jag fått veta. Det är roligt och en ära, även om det finns många andra kompetenta kvinnor inom fotbollen, säger Spina.

När Sportbladet når henne är hon precis tillbaka från en resa till Riga för Milan Junior Camp. Hon har flera somrar jobbat i USA med att leta och förädla talanger. I dag är hon chefstränare för Milans ungdomscenter i Capezzano, en av storklubbens anläggningar där talanger prövas och tränas för att nå toppen. Där finns 200 pojkar och ynglingar mellan 7 och 17 år och flera tränarteam, som Elisabet basar över.

”Mött mig med respekt”

– Jag måste säga att jag aldrig haft några större problem, jag har haft turen att arbeta med intelligenta män som mött mig med respekt. Killarna jag tränar bryr sig inte om kön utan om kompetens. Och även de manliga tränare jag är chef för fungerar allt bra med, trots att det inte är helt vanligt med en kvinna inom fotbollen, som basar över en massa män, säger Elisabet Spina.

Någon gång har hon fått höra enstaka kommentarer, men tar det med ro.

– Det handlar mest om nyfikenhet tror jag. Fördomar också men ofta bara en ovana vid situationen. Det borde inte vara så men eftersom fotbollen inte är jämställd än finns den här undran ”ah, en kvinna, hur blir det då?”.

Omklädningsrummet är ett exempel.

– Hur jag gör? Ja, jag går ut när de är nakna. Som en manlig tränare som tränar damlag. Det är inte konstigare än så, säger Spina avslappnat.

Hennes pappa är italienare och mamma svenska.

– Mamma var från Finspång och jag var där mycket som liten, på loven särskilt. Hon dog när jag var 18 år men jag har kvar släkt och vänner i Sverige.

Spina, som själv spelat fotboll på toppnivå i Fiorentina, Reggiana och schweiziska Rapid Lugano, säger att hennes svenska arv betytt mycket.

– Min bror och jag växte upp fria, det var inget konstigt val med fotboll fast jag var tjej och jag fick alltid stöd hemifrån. Jag är uppvuxen i Italien men med åren har jag insett det mer och mer hur mycket den svenska delen av mig betyder för den jag är, för att hitta mig själv, säger hon.

Redo för serie A

Hennes framgångar har väckt stor uppmärksamhet i Italien där hon på sistone varit med i alla stora tidningar och flera tv-inslag. Hennes utbildning gör att hon nu får träna herrlag upp till Lega Pro och ungdomslag samt vara andretränare i serie A och serie B.

– Jag är redo att ta nästa steg, säger Elisabet Spina.

Hennes tidigare förbundskapten i U18-landslaget, den gamla storstjärnan Carolina Morace, tränade under en kort period herrlaget Viterbese i serie C1. Det varade bara i två matcher.

– Jag tror tyvärr fortfarande inte att fotbollen är redo för en kvinna som leder ett herrlag, i alla fall inte i Italien, säger Elisabet Spina.

I stället vill hon gärna ingå i en tränarstab på toppnivå, i en storklubb.

– Det blir nästa stora steg. Jag tycker att i mitt arbete så tillför jag andra egenskaper än männen, som kanske mer intuition, mer känsla för hur spelarna mår. Vi kvinnor och män kompletterar varandra, jag är säker på att en grupp kring ett lag har mycket att vinna på att få in även kvinnor, säger Elisabet Spina och tillägger:

– Vi får se när chansen kommer. Då kommer jag att vara redo att ta den.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!