Fotbollsallsvenskans stora publiktapp

Sämre publiksiffror i både herr- och damallsvenskan

Herrallsvenskan har haft 840 åskådare färre per match än ifjol – totalt har över 200 000 fler platser gapat tomma.

Det är framför allt Stockholmsfotbollen som inte glöder som tidigare.

Det största tappet står AIK, som tappat 4552 åskådare per match, för.

Det var drygt en vecka sedan som AIK noterade sin allra sämsta publiksiffra i allsvenskan hemma på Friends – bara 8507 personer dök upp på läktarplats.

Guldet var redan förlorat.

"Finns en besvikelse"

– Kanske finns det en besvikelse. Men vi har haft ett tapp generellt sett och har haft svårt att få till publiksiffror. Även om vi försöker med en massa olika kampanjer så lyckas vi inte, sa lagkaptenen Nils-Eric Johansson och var bekymrad.

– Vi får fortsätta gnugga och få hit så mycket folk som vi kan, sa han.

Förra säsongen låg hemmasnittet på knappt 20 983. I år var den siffran 4552 mindre. Klubben backade därmed 22 procent.

Även Hif och Dif tappade

De andra Stockholmslagen Hammarby och Djurgården backade också rejält, med över 2000 åskådare per match, och även Göteborg och Elfsborg platsar bland de fem lag som tappade mest, siffror som SVT Sport var först med att ta fram.

Totalt minskade publiken med 8,5 procent, 201 702 personer. Malmö FF, Kalmar, Örebro och IFK Norrköping var de lag som visade på en positiv trend.

I damallsvenskan pekade siffrorna också neråt. Det stora publiklaget Eskilstuna United var inte i guldstriden likt ifjol och tappade 28 procent i publik, hela 744 personer per match. Totalt tappade ligan från snittet 907 till 815 och lyckades därmed inte rida på vågen efter OS-framgången.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.