Ibrahimovic: Det kommer kännas tomt

avJohan Flinck, Kristoffer Bergström, Michael Wagner

FOTBOLL

Kaptenen efter sista matchen för Sverige

1 av 2

NICE/STOCKHOLM. En era är över i svensk fotboll.

Sent i natt berättade Zlatan Ibrahimovic om stoltheten över att ha fått bära landslagströjan och kaptensbindeln.

– Jag kom från lilla Rosengård och gjorde Sverige till mitt land, säger han.

Zlatans 20 bästa landslagsminnen

Han har gett Sverige 116 landskamper, 62 mål och tusen minnen. Men nu sätter Zlatan Ibrahimovic punkt.

Lagkaptenen meddelade inför den sista gruppspelsmatchen att han slutar i landslaget efter EM, vilket innebar att kampen mot Belgien kunde bli hans sista tävlingslandskamp. För visserligen planeras en hyllningsmatch på hemmaplan, men när VM-kvalet drar igång till hösten är anfallaren inte med.

Fyra stornamn slutar

Sverige gjorde sin bästa match i turneringen mot världstvåan Belgien, men det räckte inte. Zlatan Ibrahimovic hade mängder av avslut, men den enda som gick i nätmaskorna dömdes bort för hög spark.

Efter slutsignalen drog Zlatan av sig kaptensbindeln och höll den i handen. Han var uppenbart berörd av hyllningarna när han gick fram till de svenska fansen och applåderade dem. Det dröjde till klockan halv ett, svensk tid, innan Zlatan lämnade omklädningsrummet och berättade vad han kommer sakna mest:

– Den svenska matchtröjan. Att ha den på mig. Det är något jag har varit stolt över: att bära den och att representera Sverige. Det kommer att kännas tomt i början, direkt efter det här, men landslaget kommer att spela igen och jag kan inte vara med och påverka på planen. 15 år i landslaget och jag har fått vara kapten. Jag kom från lilla Rosengård och gjorde Sverige till mitt land.

Hazard hyllade Zlatan

Också belgarna hyllar svensken. Deras kapten Eden Hazard hyllar motståndaren.

– Han är en fantastisk fotbollsspelare. Han har gjort mycket bra. Han hade säkert velat gå längre i EM men vårt mål var förstås att gå vidare. Tyvärr får han inte fortsätta men han kommer fortsätta vara en stor mästare, säger lagkaptenen.

Hans förbundskapten Marc Wilmots klappade om Zlatan efter matchen.

– När en så stor spelare slutar finns det bara en sak att säga: gratulerar till karriären och allt du gjort för fotbollen. Jag har varit en spelare själv. Jag vet hur svårt det är att sluta. Jag tackade honom för allt han gjort för fotbollen.

Zlatan är inte den ende som slutar i Blågult efter förlusten. Samma beslut har Kim Källström, Andreas Isaksson och Erik Hamrén fattat.

Betyg: svenska spelarna

Plusjury: Simon Bank, Johan Flinck, Petra Thorén, Michael Wagner.

1. Andreas Isaksson

Räddade friläge från Lukaku, två bra skott från De Bruyne, ett av Mertens men sänktes till slut av Nainggolan som fick skjuta fritt. Enhandsboxade ett inlägg i första och fanns rätt placerad hela tiden. Fint avslut på ett fint Isak-EM.

----------------------------------------

14. Victor Nilsson Lindelöf

Inledde matchen aningen överambitiöst, men landade anspänningen rätt. Ofta en mot en mot skickliga Hazard eller De Bruyne. Gick aldrig bort sig, men fick se flera vassa inspel bakom sig i första.

3. Erik Johansson

Stod rätt, gjorde rätt i närkamperna med främst Lukaku som sökte djupet mellan mittbackarna. Hamnade i svåra lägen när Andreas Granqvist klev högt flera gånger i andra.

4. Andreas Granqvist

Rutinerad som en räv, spelade med hjärta och mod. Vann dueller högt, tog frisparkar i rätt läge. Klev högt, satte hårt mot hårt mot Lukaku och vann matchen i maten mot honom. Stark i Belgiens box, men tog löpningar offensivt som kunde kostat.

5. Martin Olsson

Säker defensiv, låg rätt, täckte skickligt och följde med i löpningarna. Fick dock inte samma utrymme att gå framåt offensivt, även om det fungerade fint när Emil Forsberg släppte kant i första.

-----------------------------------------

7. Sebastian Larsson (70)

Fansens ”hackkyckling” växte in i EM och gjorde mot Belgien sin bästa match i turneringen. Mycket starkt defensivt arbete men kunde förstås fått ut mer framåt. Men det var nånstans inte det han var på planen för att göra. 

8. Albin Ekdal

Tog en klok, taktisk varning när han fällde De Bruyne en bit utanför straffområdet i en farlig belgisk kontring. Exakt det skulle Oscar Lewicki gjort på Éder i Italienmatchen och Sverige hade fått med sig en poäng där. Givet mittfältsankare att bygga framtidens landslag på.

9. Kim Källström

När han får de här ytorna och, framför allt, den här tiden på sig på mitten så är Källström så här bra. Eller var så här bra, för nu är landslagskarriären över. Saknades lite skärpa på de fasta situationerna den här kvällen.

6. Emil Forsberg (82)

Bättre än mot Italien men får inte ut mycket av allt sitt löpande. Och även om han sårang koiöst så kändes det som att han gömde sig också lite.

-----------------------------------------

11. Marcus Berg (ut 63)

Jätteläge och Sveriges första skott på mål i EM efter fem minuter. Berg trubbig, inte alltid vän med bollen, men gav stryk och fick stryk. Enorm arbetsinsats.

10. Zlatan Ibrahimovic

Inte riktigt den Zlatan vi är vana vid att se. Svårt att ta emot enkla bollar emellanåt. Hårt bevakad. Ett par enkla bolltapp. Ett bra frisparksförsök och spelade upp sig i andra.

Ersättare

John Guidetti (63)

Jimmy Durmaz (70)

Erkan Zengin (82)

Betyg: belgiska spelarna

1. Thibaut Courtois

————————

16. Thomas Meunier

2. Toby Alderweireld

3. Thomas Vermaelen

5. Jan Vertonghen

————————

4. Radja Nainggolan

6. Alex Witsel

———————————

11. Yannick Carrasco (ut 71)

7. Kevin De Bruyne

10. Eden Hazard

——————————

9. Romelu Lukaku

————————————

Avbytare: 14. Dries Mertens (71)

Jury: Michael Wagner

Så enkelt lägger du till Sportbladet på Snapchat

1. Klicka på det vita spöket som dyker upp när du ska ta en bild på Snapchat.

2. Gå in på ”Lägg till vänner”

3. Sedan klickar du på ”Lägg till med användarnamn”

4. Skriv in Sportbladet och klicka på ”Lägg till”